Κακά μαντάτα για τον Όσκαρ Πιστόριους: Δολοφονία ο θάνατος της Ρίβα

Την αλλαγή του κατηγορητηρίου – και επομένως και της ποινής – του Όσκαρ Πιστόριους αποφάσισε το δικαστήριο όπου εκδικάζεται η έφεση της εισαγγελίας. Πλέον, ο παραολυμπιονίκης αθλητής – που αρχικά καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια με 5ετη ποινή κάθειρξης – κατηγορείται για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και θα ξαναδικασθεί με το νέο κατηγορητήριο μετά τα Χριστούγεννα. 

Η εισαγγελία άσκησε έφεση στην απόφαση θεωρώντας ότι η απόφαση καταδίκης του Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ήταν λάθος και θα έπρεπε να καταδικαστεί για φόνο που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 15 ετών.

Το Εφετείο μπορεί να καταδικάσει τον Πιστόριους σε μεγαλύτερη ποινή ή να αποφασίσει να τον παραπέμψει και πάλι σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο. 

Ο παραολυμπιονίκης αποφυλακίστηκε στις 20 Οκτωβρίου, έχοντας εκτίσει μόλις έναν χρόνο από τα συνολικά 5 που του επιβλήθηκαν για την δολοφονία της φίλης του. Τώρα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην έπαυλη του θείου του Άρνολντ, σε ένα πλούσιο προάστιο της Πρετόρια.

Ο Πιστόριους αποφυλακίστηκε με βάση τον νόμο της Νοτίου Αφρικής που προβλέπει ότι οι μη επικίνδυνοι καταδικασμένοι σε κάθειρξη θα περνούν μόνο το το ένα έκτο της ποινής τους πίσω από τα κάγκελα