Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Όσκαρ Πιστόριους 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Όσκαρ Πιστόριους 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Δεν θα μπορεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης έως ότου λήξει η ποινή του το 2029

Ο πρώην παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή από φυλακή της Νότιας Αφρικής σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πιστόριους ήταν «στο σπίτι του» το πρωί της Παρασκευής, έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής του, που ξεπερνούσε τα 13 χρόνια.

Η μητέρα της Στέενκαμπ δήλωσε ότι αποδέχεται την απόφαση να αποφυλακιστεί ο πρώην αθλητής, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η οικογένειά της είναι αυτή που «εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης», σύμφωνα με το BBC.

Ο Πιστόριους, 37 ετών σήμερα, πυροβόλησε την Στέενκαμπ πολλές φορές το 2013 μέσα από μια πόρτα. Ισχυρίστηκε αργότερα ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

 

 

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε τελικά για φόνο το 2015, αφού το εφετείο ανέτρεψε προηγούμενη ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να εξεταστούν για αποφυλάκιση με αναστολή, όταν έχουν εκτίσει το ήμισυ της συνολικής ποινής τους, η οποία για τον Πιστόριους ορίστηκε τελικά το 2017 σε 13 χρόνια και πέντε μήνες.

Θα ζει υπό αυστηρούς όρους -μεταξύ άλλων δε θα μπορεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης- έως ότου λήξει η ποινή του το 2029.