Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα

Αναλυτές και παρατηρητές προβλέπουν τα ακόλουθα σενάρια: λαϊκή εξέγερση, στρατιωτικό πραξικόπημα ή μία ακόμη δικτατορία

Η Βενεζουέλα μοιάζει να βρίσκεται στο σημείο της έκρηξης: η χώρα, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.

Την ώρα που ο κόσμος ποδοπατείται για να προμηθευτεί τα είδη πρώτης ανάγκης, ο Μαδούρο κάνει χρήση της αντιαμερικανικής ρητορικής που ακολουθούσε ο μέντοράς του Ούγκο Τσάβες και αποδίδει τις περιπέτειες της χώρας του σε συνωμοσίες που οργανώνονται από την Ουάσινγκτον. Μάλιστα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων την επόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση τις «εξωτερικής απειλής» των ΗΠΑ και βάσει της οποίας δικαιολογεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε όλες τις μεγαλουπόλεις της χώρα, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, τόσο κατά, όσο και υπέρ της κυβέρνησης. Οι λεηλασίες είναι συχνό φαινόμενο ενώ οι διακοπές του ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης διογκώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βενεζουέλα: Ουρές για τα βασικά έξω από τα σούπερ μάρκετ 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανοικτές συγκρούσεις στους δρόμους, αλλά αυξάνονται οι ανησυχίες για κοινωνική έκρηξη. Για τη διατήρηση της τάξης, ο Νικολάς Μαδούρο υπολογίζει στην αστυνομία και στον στρατό. 

Αν και έχει εξαιρετικά αντιδημοφιλής - 7 στους 10 πολίτες αποδοκιμάζουν την πολιτική του - ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανθίσταται και επιμένει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του που λήγει το 2019. Αν και η αντιπολίτευση ζητά άμεσα εκλογές ο Μαδούρο δεν έχει χάσει την στήριξη του στρατού, κάτι που θα σήμαινε την ανατροπή του με πραξικόπημα. 

Σύμφωνα όμως με την Washington Post, μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών θεωρούν ότι είναι πιθανόν πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα ανατραπεί έπειτα από λαϊκή εξέγερση εντός του έτους.

Αναλυτές και παρατηρητές προβλέπουν τα ακόλουθα σενάρια: λαϊκή εξέγερση, στρατιωτικό πραξικόπημα ή μία ακόμη πιο αυταρχική κυβέρνηση για την αποτροπή της εξέγερσης και τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος στην εξουσία.

Μπροστά σε αυτή την κρίση, η αντιπολίτευση - με αρχηγό τον Ενρίκε Καπρίλες - ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών. Στόχος να συγκεντρωθούν 200.000, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Νικολάς Μαδούρο.

Προειδοποίησε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή του δημοψηφίσματος τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο την κοινωνική αγανάκτηση και η άρνηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.