Νέος κύκλος βίας στο Κάιρο με δακρυγόνα και συλλήψεις

Με αφορμή την γέφυρα που θα συνδέει την Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία και την πώληση δύο νησιών

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το απόγευμα του Σαββάτου το Κάιρο με διαδηλωτές και αστυνομία να συγκρούονται με βία. 

Oι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών. επιχειρώντας να απωθήσουν το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στην ογκώδη συγκέντρωση, μετά την απόφαση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να παραχωρήσει δύο νήσους στη Σαουδική Αραβία.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί και φωνάζοντας συνθήματα από τις κινητοποιήσεις του 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης.

Επιπλέον, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περίπου 50 διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την παραχώρηση στη Σαουδική Αραβία του Τιράν και του Σαναφίρ, δύο νησιών που βρίσκονται στα ανοιχτά της χερσονήσου του Σινά. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες κατά του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Διαβάστε σχετικά: Μία... μεγααάλη γέφυρα θα φτιάξουν Σ. Αραβία και Αίγυπτος στην Ερυθρά Θάλασσα

 Έξω από την έδρα της Ένωσης των δημοσιογράφων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν "Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς", ένα σύνθημα που κυριαρχούσε και κατά τις κινητοποιήσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

'Αλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Σίσι Μουμπάρακ", "Δεν σε θέλουμε, φύγε" και "Μας ανήκει η γη και είστε πράκτορες που πουλάτε τη γη μας".

Την Πέμπτη οι αστυνομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην διαδηλώσουν στο Κάιρο. Οι ακτιβιστές που οργανώνουν τις κινητοποίησεις, ισλαμιστές αλλά και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους, κατηγορούν τον πρόεδρο Σίσι ότι "πούλησε" τα νησιά σε αντάλλαγμα για σαουδαραβικές επενδύσεις.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει το 1950 από την Αίγυπτο να αναλάβει την προστασία των δύο νησιών που της ανήκαν.