Πόρισμα: Μη επαρκή στοιχεία ότι ο Οζάλ δηλητηριάστηκε

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, δηλητηριάστηκε. Αυτό είναι το πόρισμα της νεκροψίας που έγινε με εισαγγελική εντολή στο λείψανο του πρώην προέδρου.

Υπήρχαν εδώ και καιρό φήμες ότι ο Οζάλ, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1993 σε ηλικία 65 ετών, δολοφονήθηκε από ανθρώπους του λεγόμενου βαθέως κράτους - ενός σκιώδους μηχανισμού που δρα στο περιθώριο των κρατικών θεσμών ως και σήμερα.

Ο Οζάλ, που ανέλαβε να κυβερνήσει την μεταβατική περίοδο μετά τη στρατιωτική χούντα του 1980, είχε εξοργίσει ορισμένους με τις προσπάθειές του να τερματίσει την εξέγερση των Κούρδων αυτονομιστών και είχε γλιτώσει από μια απόπειρα δολοφονίας του το 1988.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, στο λείψανο του Οζάλ, το οποίο είχε εκταφεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας έρευνας σε εξέλιξη, βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ραδιενεργών στοιχείων, όμως οι εισαγγελείς διευκρίνισαν πως τα επίπεδα των τοξινών ήταν φυσιολογικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έρευνα για το θάνατο του Οζάλ θα συνεχιστεί βάσει άλλων ευρημάτων και στοιχείων. Παρά το αποτέλεσμα της αυτοψίας, οι θεωρίες συνωμοσίας για τους θανάτους διαφόρων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μοιάζει πιθανό να επιμείνουν.

Ο Οζάλ, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του οποίου θεωρείται ότι συνέβαλαν στην διαμόρφωση της σύγχρονης Τουρκίας, είχε άσχημη κατάσταση υγείας πριν από το θάνατό του. Αφού είχε υποβληθεί σε επέμβαση τριπλού μπαϊπάς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1987 συνέχιζε ένα εξοντωτικό πρόγραμμα ενώ παρέμενε υπέρβαρος.