Με το λαχανικό-ατσάλι, το μπαμπού, ξαναχτίζεται το Νεπάλ μετά το σεισμό

Ο τρομερός σεισμός της περασμένης χρονιάς ισοπέδωσε μεγάλα κομμάτια της χώρας

Το αποκαλούμενο και λαχανικό ατσάλι, το μπαμπού θα αποτελέσει το βασικό υλικό ανοικοδόμησης του Νεπάλ μετά τον τρομερό σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλα κομμάτια της χώρας πέρυσι.

Από το σεισμό έχουν καταστραφεί σπίτια και χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι αλλά και υποδομές.

«Το μπαμπού είναι ένα τρομερό υλικό. Η μεγαλύτερη απειλή σε ένα σεισμό είναι το βάρος οπότε το μπαμπού είναι τέλειο γιατί είναι ελαφρύ, ευέλικτο και πολύ ανθεκτικό» εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ο Νεπαλέζος αρχιτέκτονας, Nripal Adhikary. «Μπορεί να είναι εξίσου ισχυρό με το ατσάλι αλλά πολύ πιο οικολογικό αφού δεν χρειάζεται ενέργεια για να παραχθεί. Για αυτό το λέμε λαχανικό ατσάλι» πρόσθεσε.

Ο διπλός σεισμός τον Απρίλιο και το Μάιο του 2015, που ισοπέδωσε το Νεπάλ, στοίχισε τη ζωή 9.000 ανθρώπων και γκρέμισε περίπου 1.000.000 κτίρια!

Από δωρεές έχουν συγκεντρωθεί 4,1 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας που έχει βυθιστεί στην αστάθεια και την αναταραχή.

Εκτός του ότι είναι πολύ πιο ελαφρύ αλλά εξίσου ανθεκτικό με τα συμβατικά οικοδομικά υλικά, το μπαμπού είναι και 50% φθηνότερο σε σχέση με άλλα υλικά όπως το ατσάλι.

Ήδη έχει εγκριθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 800.000 δολαρίων για την ανοικοδόμηση 150 σπιτιών και 10 σχολείων με μπαμπού.

Στο Νεπάλ φυτρώνουν 54 διαφορετικά είδη μπαμπού ενώ οι εκτάσεις που είναι καλυμμένες με το φυτό αυτό αγγίζουν τα 630 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παράλληλα θα υπάρξει τεράστιο όφελος στην τοπική οικονομία και τους καλλιεργητές.