Νετανιάχου: Αρνήθηκε να συναντήσει τον Ομπάμα θυμωμένος για το Ιράν

Ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον

Πυρ και μανία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν μαζί με άλλες χώρες της Δύσης τις κυρώσεις απέναντι στο Ιράν και να προχωρήσουν σε συνεργασίες.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο και ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε λάβει πρόσκληση από τον Ομπάμα να επισκεφτεί τις ΗΠΑ μέσα στο Μάρτιο (18 και 19 του μήνα).

Οι σχέσεις των άλλοτε στενών συμμάχων, ΗΠΑ και Ισραήλ, έχουν κλονιστεί σημαντικά μετά τη νέα πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αφού άρθηκαν οι κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε «έκπληκτη που ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός αντί να δεχτεί την πρόσκλησή μας, ακύρωσε και το ταξίδι του».

Η άρνηση Νετανιάχου έρχεται τη στιγμή που Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ έχουν ανοικτή διαπραγμάτευση για συμφωνία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές προμήθειες του Ισραήλ.

Σχετικά με τη συμφωνία αυτή πάντως ο Νετανιάχου έχει πει πως μπορεί να περιμένει «και τον επόμενο πρόεδρο, για να πετύχει καλύτερους όρους» αν δεν βρεθεί λύση με τον Ομπάμα.