ΟΗΕ: Χιλιάδες κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στη Συρία

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι σε πόλεις και χωριά της Συρίας

Το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει η δια της βίας στέρηση τροφής στις πολιορκημένες ζώνες της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

"Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι σε πόλεις και χωριά της Συρίας - και σε ορισμένες περιπτώσεις (αυτό συμβαίνει) εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Ζέιντ τονίζοντας ότι "χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα".

 Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι  από τα 4,6 εκατομμύρια, περίπου 500.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι στη Συρία, στους οποίους είναι δύσκολο να φθάσει βοήθεια, αλλά ελπίζει ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών η οποία ετέθη σε εφαρμογή την Παρασκευή θα θέσει τέλος σε 15 πολιορκίες.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη και συνεργαζόμενες οργανώσεις αρωγής σχεδιάζουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια για 154.000 Σύρους που βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές της χώρας, εντός των επομένων πέντε ημερών. 

Ομως η κατάπαυση των εχθροπραξιών δεν επηρεάζει τη μεγαλύτερη πολιορκία 200.000 ανθρώπων στη Ντέιρ αλ-Ζορ, διότι η συμφωνία δεν αφορά τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο ΟΗΕ αποπειράθηκε να ρίξει εκεί από αέρος βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, 21 τόνοι τροφίμων προσγειώθηκαν εκτός στόχου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα και οι προμήθειες καταστράφηκαν.