Συρία: Ναι στο σχέδιο ΗΠΑ – Ρωσίας για εκεχειρία

Με συγκρατημένη αισιοδοξία έγινε δεκτό το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως αποδέχθηκε να σταματήσουν οι "επιχειρήσεις μάχης" όπως προβλέπει ένα σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας και είπε πως θα συντονιστεί με την Ρωσία για να αποφασίσουν ποιες ομάδες και ποιες περιοχές θα περιληφθούν.

Η συριακή κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως τόνισε τη σημασία να σφραγιστούν τα σύνορα και να σταματήσει η υποστήριξη από το εξωτερικό σε ένοπλες ομάδες, και "να εμποδιστούν αυτές οι οργανώσεις από το να ενισχύσουν τις ικανότητές τους ή να αλλάξουν τις θέσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ναυάγιο αυτής της συμφωνίας".

Εχθές, Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές στην Συρία για τις 13 Απριλίου, προκήρυξε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.  Στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2014, ο πρόεδρος Άσαντ είχε επανεκλεγεί με ποσοστό που άγγιξε το 90%. 

Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τις εκλογές συμπίπτει με την ανακοίνωση της διεθνούς συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης βίας για αμυντικούς λόγους από το καθεστώς και την αντιπολίτευση, ενώ οι επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα» θα συνεχιστούν. 

Η παύση των εχθροπραξιών σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου ενώ οι εμπόλεμες πλευρές έχουν διορία μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου για να γνωστοποιήσουν στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία ότι θα εφαρμόσουν την εκεχειρία.

Από την πλευρά τους, οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν ότι θα δεχτούν "υπό όρους" την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. 

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN)"δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HCN, η εκεχειρία θα πρέπει "να ανακοινωθεί ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές".

Παρά τις συνομιλίες για εκεχειρία, η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται καθώς περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Χομς και Δαμασκό την Κυριακή.

Συνολικά, από την έναρξη του εμφυλίου, οι νεκροί ξεπερνούν τους 250.000 και οι εκτοπισμένοι τα 11 εκατομμύρια.