Λουτρό αίματος σε Δαμασκό και Χομς από επιθέσεις του ΙΚ

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ενώ η διεθνής κοινότητα συζητά τις προοπτικές μιας κατάπαυσης του πυρός

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι- οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες- έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε προάστιο της Δαμασκού, ενώ η διεθνής κοινότητα συζητά τις προοπτικές μιας κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάσετε σχετικά: Άσαντ: Έτοιμος για ανακωχή, αρκεί να μην την εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες

Οι επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα και βομβιστές καμικάζι έγιναν στο σιιτικό προάστιο Ζαγιέτα Ζεϊνάμπ, νότια της Δαμασκού, κοντά σε ένα σιιτικό τζαμί.

Λίγη ώρα νωρίτερα, διπλή βομβιστική επίθεση με δεκάδες νεκρούς σημειώθηκε και στη πόλη Χομς, όταν εξεράγησαν δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε τουλάχιστον 57 νεκρούς και 100 τραυματίες - μεταξύ των θυμάτων και αρκετοί πολίτες. 

Η Χομς ελέγχεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις και στις δύο πόλεις ανέλαβαν οι σουνίτες εξτρεμιστές ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Σε αυτό το αιματηρό σκηνικό - και παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες να τεθεί σε ισχύ μία κατάπαυση του πυρός - ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Αμάν «μία κατ’ αρχήν προσωρινή συμφωνία» με τη Ρωσία σχετικά με τους όρους μιας εκεχειρίας, που «θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός των επόμενων ημερών».

Εκτός της Ρωσίας, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το 2014. Εδώ και μία εβδομάδα, η Τουρκία βομβαρδίζει τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας κοντά στα σύνορά της.

Αυτή ακριβώς η περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.