Βόρεια Κορέα: Στη φυλακή Αμερικανός φοιτητής που έκλεψε ένα… σλόγκαν

Η «κλοπή προπαγάνδας» είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα στη Βόρεια Κορέα

Ένας Αμερικανός φοιτητής κρατείται στις φυλακές της Βόρειας Κορέας από τον Ιανουάριο επειδή έκλεψε ένα «σλόγκαν προπαγάνδας» από το καθεστώς, σύμφωνα με αξιωματούχο από τη Νότια Κορέα.

Ο 21χρονος Otto Warmbier, από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια συνελήφθη στο ξενοδοχείο που διέμενε ως τουρίστας, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής προς την Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

Για την ΠιονγκΓιανγκ η «κλοπή προπαγάνδας» είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα.

Σύμφωνα με το βοορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA ο 21χρονος ομολόγησε πως «διέπραξα το έγκλημα να πάρω ένα πολιτικό σλόγκαν από περιοχή περιορισμένης πρόσβασης στο Yanggakdo International Hotel». «Έκανα το χειρότερο λάθος της ζωής αλλά σας παρακαλώ ας με σώσει κάποιος» λέει ο φοιτητής σε ένα βίντεο που εμφανίζεται στο λογαριασμό Twitter ενός ανταποκριτή του CNN. «Το έγκλημα μου είναι πολύ σοβαρό και εκ προμελέτης» φέρεται να λέει ακόμη στο βίντεο. Ενώ δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από το πόσο «ανθρωπιστικά φέρονται σε κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, όπως εγώ».

O Warmbier ισχυρίστηκε ακόμη πως μια «διακόνισσα» του υποσχέθηκε ένα αυτοκίνητο αξίας 10.000 δολαρίων αν έφερνε ένα σλόγκαν ως «τρόπαιο» από το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα. Επίσης θα έδινε στη μητέρα του 200.000 δολάρια αν τον συνελάμβαναν.

Πάντως η οικογένεια του και οι συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο δεν έχουν κανένα νέο του από τότε που συνελήφθη.

Σύμφωνα με το KCNA, μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Z Society, του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ώθησαν τον Warmbier να κλέψει το σύνθημα. Κανένας εκπρόσωπος της οργάνωσης δεν έχει απαντήσει στα σχόλια.

Ο 21χρονος φοιτητής επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα για ένα τουριστικό ταξίδι 5 ημερών μαζί με ένα γκρουπ άλλων 20 ατόμων.