Βόρεια Κορέα: Ας λένε ό,τι θέλουν, θα συνεχίσουμε

Του “νόμιμου δικαιώματος” της να συνεχίσει να “εκτοξεύει δορυφόρους” υπεραμύνεται η Βόρεια Κορέα. Σε ένα τόνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και προκλητικός, η Πιονγκγιανγκ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει το διαστημικό πρόγραμμά της παρά τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζει δε, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του ΣΑ στο θέμα αυτό."Λίγο ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι, θα συνεχίσουμε να ασκούμε το νόμιμο δικαίωμά μας να εκτοξεύουμε δορυφόρους", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που προκάλεσε τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο εκπρόσωπος, τον οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επέμεινε στον "ειρηνικό" χαρακτήρα του βορειοκορεατικού διαστημικού προγράμματος που εντάσσεται μέσα σ' ένα γενικό σχέδιο "οικονομικής οικοδόμησης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού".

Άσκησε έντονη κριτική στις "εχθρικές δυνάμεις" που αμφισβητούν "το δικαίωμα να χρησιμοποιείται το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς (...) το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο και αντανακλά την ομόφωνη βούληση της διεθνούς κοινότητας". "Αυτό το θέμα δεν ανήκει συνεπώς σ' ένα τομέα στον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να πει αυτό ή εκείνο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος ενώ οι πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσουν επειγόντως στη Νέα Υόρκη.

Η εκτόξευση πυραύλων θεωρείται άμεση απειλή από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατήγγειλαν μια "εξαιρετικά προκλητική" ενέργεια κατά παράβαση των αποφάσεων 1718 και 1874 του ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.

Ο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής διπλωματίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον εναντίον μιας στρατηγικής "σύγκρουσης που δεν θα βοηθήσει να λυθεί ο, τιδήποτε".

"Ελπίζουμε πως όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες θα επιδείξουν λογική και θα διατηρήσουν την ηρεμία τους ώστε η κατάσταση να μην πάρει ανεπιθύμητη τροπή", δήλωσε.