Αιφνιδιαστικά εκτόξευσε τον πύραυλο η Πιονγκγιάνγκ

Με επιτυχία κατά πώς φαίνεται και αιφνιδιάζοντας πλήρως τη διεθνή κοινότητα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος θα έθετε σε τροχιά δορυφόρο -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

"Η εκτόξευση της δεύτερης εκδοχής του δορυφόρου μας Kwangmyongsong-3 από το διαστημικό κέντρο του Σοχάε πέτυχε και ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά όπως είχε προβλεφθεί", μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε κατά τα φαινόμενα να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή "πυραύλου". "Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά", σύμφωνα με την ανακοίνωση της NORAD.

Πολλές χώρες θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα προφασίζεται ότι θέλει να εκτοξεύσει δορυφόρο για να καλύψει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Δριμύτατες καταγγελίες από τη διεθνή κοινότητα για τον πύραυλο

Με την εκτόξευση η Πιονγκγιανκγ φαίνεται να αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα καθώς μέχρι την Τρίτη μεταδίδονταν πληροφορίες πως ο πύραυλος δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί και πως γίνονταν αλλαγές σε κάποια ελαττωματικά μέρη του.

Σε έντονο τόνο καταδικάζει την εκτόξευση ο Λευκός Οίκος τονίζοντας ότι αυτή συνιστά μια "ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια" που παραβιάζει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ενώ διαμήνυσε ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση "κατάλληλων μέτρων" σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα για να στείλει στη Βόρεια Κορέα ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συνέπειες" τονίζει.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της κυβέρνησης. “Καταγράψαμε την εκτόξευση και παρακολουθούμε την κατάσταση. Αργότερα θα εκδώσουμε και την επίσημη ανακοίνωση”, δήλωσε ο αξιωματούχος μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Και το Πεκίνο καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ "οφείλει να σέβεται" τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους. Πάντως η κυβέρνηση της χώρας κάνει έκκληση για ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές.

Οργή για την εκτόξευση δηλώνει η Ιαπωνία. Το Τόκιο χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" τη δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από το νησί Οκινάουα.

"Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.



Απερίφραστα καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάνοντας λόγο για “κατάφωρη παραβίαση” των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Βαθύτατη θλίψη” για την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ εκφράζει και η Ρωσία. Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι η κίνηση αυτή οξύνει την αποσταθεροποίηση στην κορεατική χερσόνησο.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης /19.00 ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη μετά από αμερικανικό και ιαπωνικό αίτημα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στο 2012, που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας. Τον Απρίλιο του 2012, η Βόρεια Κορέα είχε επίσης προσπαθήσει να εκτοξεύσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς όμως η δοκιμή ήταν αποτυχημένη αφού ο πύραυλος έπεσε λίγα μόλις λεπτά μετά την εκτόξευση του.