Δηλητήριο βρέθηκε στα λείψανα του Τ. Οζάλ

Νέα τροφή στα σενάρια που ήθελαν τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, να έχει πέσει θύμα δολοφονίας ρίχνει η αποκάλυψη ότι βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου στα λείψανά του.

Ο Οζάλ πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1993 σε ηλικία 65 ετών. Ωστόσο, έντονες ήταν οι αναφορές πως στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από το λεγόμενο “βαθύ κράτος” λόγω της επίμονης προσπάθειας του να επιλύσει το Κουρδικό ζήτημα. Μια απόπειρα δολοφονίας του είχε γίνει το 1988.

Το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ολοκλήρωσε τη νεκροψία αργά την Τρίτη και τα αποτελέσματά της θα σταλούν στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

"Στα λείψανα του Οζάλ εντοπίστηκε δηλητήριο, όμως οι ειδικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν αυτό προκάλεσε το θάνατό του", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Προηγούμενες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι στη σορό του Οζάλ, η εκταφή της οποίας έγινε τον Οκτώβριο μετά από απόφαση της εισαγγελίας, βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ραδιενεργών στοιχείων.

"Τοξικές ουσίες βρέθηκαν στα λείψανα του Οζάλ, όμως σε τέτοια μορφή που θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί στο σώμα οποιουδήποτε ανθρώπου", δήλωσε αξιωματούχος που είχε πρόσβαση στα αποτελέσματα της νεκροψίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως έχει το γεγονός ότι το δηλητήριο τοποθετήθηκε στο προγούλι του πρώην προέδρου, γεγονός που κατέστησε τον εντοπισμό του αρχικά σχεδόν αδύνατο.