Απόλυτο εμπάργκο του Ιράν στη Σαουδική Αραβία

Αγεφύρωτο φαίνεται ότι είναι το ρήγμα στις σχέσεις Τεχεράνης – Ριάντ, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις από την περασμένη Κυριακή, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Αλ Νιμρ. 

Η κυβέρνηση του Ιράν απαγόρευσε σήμερα όλες τις εισαγωγές προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, μετέδωσε το ISNA.

Παράλληλα, το Ιράν κατηγόρησε σήμερα την Σαουδική Αραβία ότι μαχητικά αεροσκάφη της επιτέθηκαν στην πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, στα πλαίσια των βομβαρδισμών που διεξάγει ο συνασπισμός  υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εναντίον των ανταρτών.

Η σιτική Τεχεράνη έχει απομονωθεί διπλωματικά από τους συμμάχους της σουνιτικής  Σαουδικής Αραβίας - Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- αλλά και από αφρικανικές χώρες όπως το Σουδάν και το Τζιμπουτί. 

Επίσης, μετά το Κουβέιτ και η Ιορδανία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Αμάν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και για την "ιρανική επέμβαση" στις αραβικές υποθέσεις.