Συνεχίζεται ο διπλωματικός αποκλεισμός του Ιράν από τους συμμάχους του Ριάντ

 Μετά το Ριάντ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, το Τζιμπουτί διέκοψε σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν, μετά την επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας από σιίτες που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του θρησκευτικού τους ηγέτη αλ Νιμρ. 

"Το Τζιμπουτί διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν από αλληλεγγύη προς τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαχαμούντ Άλι Γιουσούφ με μήνυμα κειμένου που έστειλε στο Ρόιτερς. Το μικροσκοπικό κράτος στο Κέρας της Αφρικής, φιλοξενεί τη μοναδική στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αφρικανική ήπειρο. 

Επίσης, μετά το Κουβέιτ και η Ιορδανία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Αμάν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και για την "ιρανική επέμβαση" στις αραβικές υποθέσεις. 

Η Ιορδανία και η γειτονική Σαουδική Αραβία έχουν στενές πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις. Το Αμάν συμμετέχει στον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Η ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί μετά την εκτέλεση του σιίτιη ιερωμένου στο Ριάντ το περασμένο Σάββατο. 

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε και η ίδια την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν μετά την επιδρομή διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη, σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ δύο αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου.