Βαθαίνει το ρήγμα Τεχεράνης-Ριάντ, στα πρόθυρα σύρραξης η Μέση Ανατολή

Τον τερματισμό όλων των αεροπορικών συνδέσεων και των εμπορικών δεσμών με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, σηματοδοτώντας το βάθεμα της ρήξης στις σχέσεις του Ριάντ και της Τεχεράνης, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και την αποπομπή της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, οι Ιρανοί προσκυνητές θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στην Μέκκα και την Μεδίνα για προσκύνημα.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη και σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, με αφορμή την εκτέλεση του ανώτερου σιιτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ, ο οποίος καταδικάστηκε για τρομοκρατία . 

Ακολούθησαν οι σύμμαχοι του Ριάντ και σταδιακά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν ανακοίνωσαν με τη σειρά τους την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και την ανάκληση των πρεσβευτών τους από την Τεχεράνη. 

Ο Τζουμπέιρ κατέστησε την Τεχεράνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης και προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα αντιδράσει στην «ιρανική επιθετικότητα». Μάλιστα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την σιιτική Τεχεράνη πως έχει στείλει μαχητές σε αραβικά κράτη και ότι απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο έδαφος του σουνιτικού βασιλείου και γειτονικών κρατών του Κόλπου.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, Ιρανοί διαδήλωσαν μπροστά στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη,πέταξαν βόμβες μολότοφ και στην συνέχεια εισέβαλαν στο κτίριο, λεηλατώντας το. 

Διαβάστε σχετικά: Ηφαίστειο η Μέση Ανατολή από την εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ

Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις έγινα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Αραβικού κόσμου καθώς οι σιιτες μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους για να να ζητήσουν εκδίκηση για τον θάνατο του Αλ Νιμρ. 

Μετά την Τεχεράνη, τα σημαντικότερα επεισόδια έγιναν στο Μπαχρέιν όπου και σήμερα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και αληθινών πυρών εναντίον των διαδηλωτών. Αρκετές δεκάδες γυναίκες με νικάμπ ήρθαν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω το βασίλειο των Σαούντ», ενώ μια ομάδα μασκοφόρων νεαρών έφτασε στο σημείο κι άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και τουφεκιών με κυνηγετικά φυσίγγια με σκάγια.

Εν τω μεταξύ, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την εκτέλεση του σιιτη κληρικού αλ Νιμρ από το Ριάντ, αλλά επιβεβαιώνει τους φόβους για ανάφλεξη της θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε σήμερα στη μεθόριο Λιβάνου και Ισραήλ. 

Εκκλήσεις για ψυχραιμία από ΕΕ και ΗΠΑ

Την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη καταδίκασε και η ΕΕ, η οποία εξέφρασε τις σοβαρότατες ανησυχίες της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία αλλά και την εύθραστη σταθερότητα και την ειρήνη στην έτσι και αλλιώς ταραγμένη Μέση Ανατολή. 

Η Γερμανία και η Γαλλία απηύθυναν σήμερα έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, δηλώνοντας ότι η "επίλυση των κρίσεων στη Συρία και στην Υεμένη και άλλων κρίσεων στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθενται να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο". 

"Βαθιά ανησυχία" για την αναζωπύρωση των διαθρησκευτικών εντάσεων και την ασφάλεια της περιοχής εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζουν ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής "να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων".

Οι σιιτικές οργανώσεις κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο 56χρονος ιερωμένος ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεωνπου είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ, το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

Ο σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του 2011, που εκδηλώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική κοινότητα, ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στις αραβικές χώρες.