Ρόλο ειρηνοποιού θέλει ο Ερντογάν στην κρίση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προσέφερε σήμερα τη βοήθεια της Άγκυρας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, την οποία πυροδότησε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη αλ-Νιμπρ. 

«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών», επισήμανε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

«Προσμένουμε από όλες τις χώρες της περιοχής να αποδείξουν έμπρακτα τις καλές τους προθέσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμβλυνση των εντάσεων», προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την πρόσφατη όξυνση των εντάσεων και απηύθυνε έκκληση για την επάνοδο της ηρεμίας και την επαναφορά της διπλωματικής γλώσσας μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες το βράδυ, η Τουρκία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Νουμάν Κουρτουλμούς, απηύθυνε στις δύο χώρες έκκληση για ηρεμία.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

Το Ριάντ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ιράν μόνον όταν η Τεχεράνη θα σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών.