Η Κίνα πετά από το οικονομικό βάθρο τις ΗΠΑ μέχρι το 2030

Τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας! Μέχρι το 2030, η Κίνα θα έχει πετάξει από το οικονομικό βάθρο τις ΗΠΑ και θα έχει γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου!

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού National Intelligence Council η Κίνα θα γίνει η ισχυρότερη οικονομική δύναμη σε λιγότερο από 20 χρόνια. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν ένα μικρό πλεονέκτημα: θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητες ενώ η Κίνα όχι.

Η έκθεση Global Trends Report, η οποία δημοσιεύεται κάθε πέντε χρόνια κάνει λόγο για “ένα κρίσιμο κόμβο στην ανθρώπινη ιστορία”. Τα εν λόγω στοιχεία προκύπτουν βάσει των εκτιμήσεων ειδικών αναλυτών και επιστημόνων από 20 διαφορετικές χώρες.

Ωστόσο, αν και οι ΗΠΑ θα καταβαραθρωθούν, η Κίνα θα ανέβει μόνο στο οικονομικό και όχι το πολιτικό βάθρο αφήνοντας ουσιαστικά τον κόσμο χωρίς ηγεμονίδα δύναμη. “Δεν θα υπάρχει ηγεμονική δύναμη. Η εξουσία θα περάσει στα χέρια δικτύων και συνασπισμών σε έναν κόσμο με πολλούς πόλους εξουσίας” αναφέρει η έκθεση.

Μάλιστα προτείνει και κάποια πιθανά εναλλακτικά σενάρια όπως:

  • ΗΠΑ και Κίνα θα συνεργάζονται σε μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων ενισχύοντας μια παγκόσμια συνεργασία δυνάμεων ή
  • Οι ΗΠΑ θα γίνουν εσωστρεφείς και η παγκοσμιοποίηση θα λιμνάσει

“Μια κατάρρευση ή μια ξαφνική υποχώρηση των ΗΠΑ θα δημιουργήσει μια παρατεταμένη περίοδο παγκόσμιας αναρχίας” συνεχίζει η έκθεση.

Θέση-κλειδί στην παγκόσμια σκακιέρα επιφυλάσσει η έκθεση για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ Ιαπωνία και Ρωσία φαίνεται πως θα ακολουθήσουν μια ήπια πλην πτωτική πορεία.

Νερό, τροφή, ενέργεια: πόλεμο για πόρους φέρνει η κλιματική αλλαγή

Πλήρη ανατροπή και αναταραχή αναμένεται να προκληθεί και από την αυξανόμενη ζήτηση για νερό, τροφή και ενέργεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ανάγκες για νερό, φαγητό και ενεργειακούς πόρους θα αυξηθούν από 35% έως και 50% ακόμη, λόγω αύξησης του πληθυσμού αλλά και αλλαγής στις καταναλωτικές τάσεις και ενίσχυση μιας μεσαίας τάξης. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα επηρεάσουν την πρόσβαση και την επάρκεια στους ζωτικούς αυτούς πόρους.

Πιο ακραίο ενδεχόμενο αλλά που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι μια σοβαρή πανδημία ή μια πυρηνική επίθεση από το Πακιστάν ή τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, το Ιράν και το αν θα αναδείξει μια πιο φιλελεύθερη κυβέρνηση θα αποτελέσει δύναμη- κλειδί.

Η Μέση Ανατολή θα παραμείνει μια εξαιρετικά ασταθής και εύφλεκτη περιοχή. Ενώ μια σειρά κρατών όπως: το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Ρουάντα και η Ουγκάντα κινδυνεύουν να διαλυθούν.