Λαχώρη: Παιδιά θαμμένα στα μπάζα εργοστασίου που κατέρρευσε

Η ελπίδα να βρεθούν νέοι επιζώντες μειώνονται σήμερα, δύο ημέρες μετά την κατάρρευση ενός εργοστασίου στη Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν, ενώ μέχρι στιγμής 23 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια, με τον αριθμό των αγνοούμενων να παραμένει άγνωστος. 

Σήμερα στρατιώτες και διασώστες απομάκρυναν τα μπάζα από το μπροστινό τμήμα του εργοστασίου σε μια προσπάθεια να φτάσουν στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου αναμένουν να εντοπίσουν νέα θύματα. «Περιμένουμε ότι θα βρούμε τουλάχιστον 25 επιπλέον σορούς σε αυτό το σημείο του εργοστασίου», δήλωσε ο Άρσαντ Ζία, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης του Πουντζάμπ.

«Μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει 23 σορούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν νέοι τραυματίες στα ερείπια, όμως αναζητούμε σορούς», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των εργατών που βρίσκονταν στο εργοστάσιο την ώρα της κατάρρευσης δεν είναι γνωστός, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ήταν μεταξύ 150 και 200. Όπως κατήγγειλαν εργάτες, πολλά παιδιά εργάζονταν επίσης στο εργοστάσιο - κάποια ακόμη και ηλικίας 12 ετών, κάτω από το όριο των 14 ετών που επιτρέπεται στα παιδιά να εργάζονται στο Πακιστάν. 

Εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο Samaa μετέδωσε αργά την Τετάρτη τις εικόνες από δύο παιδιά που ανασύρθηκαν από τα ερείπια του εργοστασίου, ενός εφήβου και ενός ακόμη παιδιού που δήλωσε ότι είναι 12 ετών.

Οι αρχές της επαρχίας ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την κατάρρευση του εργοστασίου και μια έκθεση αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα παιδιά στο Πακιστάν αναγκάζονται πολύ συχνά να εργαστούν, ακόμη και σε επικίνδυνα επαγγέλματα από την ηλικία των 14 ετών, το κατώτατο ηλιακό όριο βάσει του νόμου, ο οποίος παρότι είναι ιδιαίτερα ελαστικός δεν τηρείται.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2014 εργάζονταν το 13% των 2,5 εκατομμυρίων παιδιών στο Πακιστάν που ήταν ηλικίας 10 με 14 ετών.