Ετοιμοπόλεμη η Ιαπωνία για το βορειοκορεατικό πύραυλο

Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν απειλή από τον πύραυλο που πρόκειται να εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα, βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας έδωσε τις σχετικές εντολές και ο στρατός έχει σε ετοιμότητα πυραύλους εδάφους-αέρος Πάτριοτ PAC 3 στο νησί Οκινάουα, έχει αναπτύξει τρία αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αμερικανικό σύστημα ραντάρ Aegis και πυραύλους αναχαίτισης SM-3.

"Οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους επειδή ο πύραυλος δεν θα πέσει στην Ιαπωνία αν όλα γίνουν όπως προβλέπεται", διαβεβαίωσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει πως θα εκτοξεύσει ένα πύραυλο κάποια στιγμή από τις 10 ως τις 22 Δεκεμβρίου για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο παρατήρησης της Γης, αφού ανέλυσε τα σφάλματα που έγιναν σε μια προηγούμενη εκτόξευση τον Απρίλιο η οποία είχε καταλήξει σε αποτυχία.

Η Ιαπωνία, όπως και οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ρωσία και πολλά δυτικά κράτη, κατηγορεί το βορειοκορεατικό καθεστώς ότι θέλει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ.