Ο Ερντογάν θέλει να διοργανώνει η Τουρκία το προσκύνημα στη Μέκκα

Στο επίκεντρο κατακραυγής έχει βρεθεί η Σαουδική Αραβία μετά το αιματοκύλισμα (με πάνω από 700 νεκρούς) κατά το ιερό προσκύνημα εκατομμυρίων πιστών στην περιοχή Μίνα στην ιερή μουσουλμανική πόλη Μέκκα.

Ένα ηγετικό στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) του προέδρου Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του και συγκεκριμένα υπό την ηγεσία του κόμματος του, θα οργάνωνε ένα καλύτερο προσκύνημα από τη Σαουδική Αραβία.

"Θα μπορούσαμε να μιλάμε για «κισμέτ» για αυτό που έγινε; (...) Υπάρχει αμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια, οι θάνατοι αυτοί είναι αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας" είπε ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AKP, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

"Εάν η Τουρκία αναλάμβανε να οργανώσει το χατζ, θα το έκανε χωρίς κανείς να υποστεί το παραμικρό, με τη βοήθεια του Θεού", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Διαβάστε ακόμη: Τα προσκυνήματα στη Μέκκα που βάφτηκαν με αίμα

"Οι ιεροί τόποι του Ισλάμ ανήκουν σε όλους τους μουσουλμάνους", συνέχισε, καλώντας όλες τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν "για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα ασφάλειας" στη Σαουδική Αραβία.

Εκτός από τους 717 νεκρούς της Πέμπτης, άλλοι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, όταν κατέρρευσε ένας γερανός στο τέμενος όπου προσεύχονταν.

Διαβάστε: Γερανός καταπλάκωσε πιστούς στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκα

Περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ' όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί φέτος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα. Το χθεσινό ήταν το σοβαρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί εδώ και εννέα χρόνια, όμως πολύ συχνά η χώρα επικρίνεται για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει για να προστατεύσει τους προσκυνητές.

Την Πέμπτη οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 18 Τούρκοι πιστοί αγνοούνταν και σήμερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των 5 από αυτούς.

Οργή και στο Ιράν για το ποδοπάτημα εκατοντάδων πιστών

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο 131 Ιρανών στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί την τελευταία 25ετία κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα. 

"Θάνατος στη σαουδαραβική δυναστεία" φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο στόχος τους ήταν να καταγγείλουν "το ανίκανο και εμπαθές καθεστώς" του Ριάντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Συντονισμού Ισλαμικής Προπαγάνδας, που οργανώνει τις επίσημες διαδηλώσεις στη χώρα.

"Η Σαουδική Αραβία είναι ανίκανη να οργανώσει το προσκύνημα" δήλωσε ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί, ο ιμάμης που τέλεσε την προσευχή της Παρασκευής. "Η διαχείριση του χατζ θα πρέπει να δοθεί στις ισλαμικές χώρες", πρόσθεσε.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε ότι "οι κακοί χειρισμοί" εκ μέρους των σαουδαραβικών αρχών ευθύνονται για το ποδοπάτημα και ζήτησε από το Ριάντ "να αναλάβει την τεράστια ευθύνη για αυτήν την καταστροφή".