Θάνατος στη Μέκκα: “Οι πιστοί δεν ακολούθησαν τις οδηγίες” δήλωσαν οι αρχές

Τουλάχιστον 717 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σκοτώθηκαν και πάνω από 800 τραυματίστηκαν την Πέμπτη έξω από τη Μέκκα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα των Μουσουλμάνων, το Χατζ. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη περιοχή Μίνα, 5 χιλιόμετρα ανατολικά της ιερής πόλη της Μέκκας, όπου πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι συμμετέχουν στα τελετουργικά του Χατζ. 

Οι πιστοί ποδοπατήθηκαν στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα - μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, το ποδοπάτημα προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού.

Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας - από τους 717 νεκρούς προσκυνητές που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής στη Μίνα, οι 43 είναι Ιρανοί πολίτες. "Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος (χατζ). "Αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν", πρόσθεσε ο Σαΐντ Οχάντι στην ιρανική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών. "Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα", δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση Ελ-Εκμπαρίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής 'Αιντ αλ Αντχα, γιορτή της Θυσίας οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.

Η πρώτη ημέρα του 'Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Δείτε φωτογραφίες: Ξεκίνησε το μεγαλειώδες Ηajj, το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Χατζ βάφεται με αίμα. Υπήρξαν τουλάχιστον 6 αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοπατήματος τα προηγούμενα χρόνια, σκοτώνοντας εκατοντάδες προσκυνητές. Το 1990, περισσότεροι από 1.400 έχασαν τη ζωή τους σε μια άτακτη φυγή μέσα σε ένα τούνελ.

 

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...