Μπουρκίνα Φάσο: Πολύνεκρες διαδηλώσεις μετά το πραξικόπημα

Βίαιες και αιματηρές διαδηλώσεις ξέσπασαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Πέμπτης.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Ουαγκαντούγκο, μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν και του στρατού, που άνοιξε πυρ για να διαλύσει το πλήθος. 

Οι βουλευτικές εκλογές στην Μπουρκίνα Φάσο ήταν προγραμματισμένες για την 11η Οκτωβρίου, όμως θεωρείται πλέον απίθανο να πραγματοποιηθούν. Όταν ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, ρωτήθηκε για το πότε πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές ο στρατηγός απάντησε ότι δεν μπορεί να καθορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. "Θα συναντηθούμε με τους πολιτικούς για να συζητήσουμε το θέμα", είπε.

Επίσης, υποστήριξε ότι πίσω από το πραξικόπημά του δεν κρύβεται ο πρώην πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ, όπως διαδίδεται και ότι απελευθέρωσε τον μεταβατικό πρόεδρο Μισέλ Καφαντό και δύο υπουργούς του, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Ο Ντιεντερέ είπε ακόμα πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός Γιακούμπα Ισαάκ Ζίντα έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό. 

Το πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τους στρατιωτικούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τόνισε πως οι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.