Πραξικόπημα στην Μπουργκίνα Φάσο – Έκλεισαν τα σύνορα

Η κυβέρνηση διαλύθηκε και ο στρατός ανέλαβε πλέον την εξουσία στην Μπουργκίνα Φάσο, ύστερα από δύο ημέρες αναταραχής και ομηρίας του προέδρου Μισέλ Καφάντο, του πρωθυπουργού Ισάακ Ζιντά και υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης από την προεδρική φρουρά.

Σε διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση RTB, στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε την ανάληψη εξουσίας λέγοντας: "Έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό συμβούλιο , επιφορτισμένο με τη διοργάνωση δημοκρατικών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς”.

Λίγο αργότερα, ο στρατός έριξε προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Ουαγκαντουγκού. Σποραδικά πυρά ακούγονταν νωρίς σήμερα το πρωί και από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Δημοκρατίας (CND), της νέας εξουσίας που συνέστησαν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, τέθηκε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Κομπαορέ, στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ τα χερσαία σύνορα και ο εναέριος χώρος κλείνουν μέχρι νεωτέρας.

Οι στρατιώτες στην προεδρική φρουρά της χώρας αποτελούσαν τον βασικό πυλώνα της εξουσίας του πρώην προέδρου Μπλεζ Καμπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε πέρυσι μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, ενώ είναι προγραμματισμένες εκλογές στη Μπουρκίνα Φάσο για τις 11 Οκτωβρίου.

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια.