Σκάνδαλο παιδεραστίας συγκλονίζει το… συντηρητικό Πακιστάν

Τα αυστηρά ήθη φαίνεται πως είναι μόνον η... μπούργκα που σκεπάζει σοβαρά εγκλήματα και σκάνδαλα στο Πακιστάν. Η συντηρητική χώρα συγκλονίζεται τις τελευταίες μέρες από το μεγαλύτερο σκάνδαλο παιδεραστίας και βιασμών ανηλίκων που έχει γνωρίσει.

Οι ειδικοί λένε πως αυτό το σκάνδαλο, παρά την έκταση του δεν είναι παρά η "κορυφή του παγόβουνου".

Η υπόθεση, για την οποία έγιναν σήμερα νέες συλλήψεις, ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, όταν αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες αποτρόπαια βίντεο που γυρίστηκαν από το 2007 και μετά με "πρωταγωνιστές" τουλάχιστον 280 παιδιά, στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτω των 14 ετών. Οι ανήλικοι προέρχονται από το χωριό Χουσάιν Χανουάλα, κοντά στη Λαχόρη, κάτοικοι του οποίου κατήγγειλαν στο πρακτορείο Reuters ότι επί χρόνια μια ισχυρή οικογένεια ανάγκαζε τα παιδιά να συμμετέχουν σε ερωτικές περιπτύξεις και τα βιντεοσκοπούσε. Στη συνέχεια πωλούσε τα βίντεο ή τα χρησιμοποιούσε για να εκβιάζει τις πάμφτωχες οικογένειές τους.

Τα βίντεο δείχνουν παιδιά να βιάζονται από έναν ή περισσότερους άνδρες ή να κάνουν σεξ μεταξύ τους, ανέφερε ο Λατίφ Άχμεντ Σρα, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα.

Η υπόθεση, το "μεγαλύτερο σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στην ιστορία του Πακιστάν", σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Παιδιού του Παντζάμπ Σάμπα Σαντίκ, έχει πάρει εθνικές διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, πολιτικό προπύργιο του οποίου είναι το Παντζάμπ, εξέφρασε την "οργή" και την "οδύνη" του υποσχόμενος ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Η Γερουσία από την πλευρά της καταδίκασε επίσης την κακοποίηση και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Συνολικά στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται 25 άνδρες. Η αστυνομία, που δέχεται πιέσεις και κατηγορείται γιατί δεν αντέδρασε αποτελεσματικά και γρήγορα, έχει συλλάβει μέχρι στιγμής 12 πρόσωπα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, οι φερόμενοι ως δράστες εκβίαζαν τους γονείς των θυμάτων τους απειλώντας ότι αν δεν τους έδιναν χρήματα θα πουλούσαν τα βίντεο στην τοπική "αγορά" έναντι του ευτελούς τιμήματος των 40 ρουπιών (περίπου 30 λεπτά του ευρώ). "Γύρισαν ένα βίντεο με τον γιο μου το 2011 και έκτοτε πληρώνουμε τους εκβιαστές" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα ενός από τα θύματα. Ο 60χρονος Μουχάμαντ Άκραμ αφηγήθηκε ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν είδε σε ένα βίντεο τον βιασμό του εγγονού του. Το παιδί στη συνέχεια έκλεψε πράγματα και χρήματα από το σπίτι του για να πληρώσει τους εκβιαστές του.

Οι δικηγόροι των θυμάτων κατηγορούν την αστυνομία ότι για χρόνια όχι μόνο έκανε τα στραβά μάτια αλλά κάλυπτε και τους δράστες.