Αμερικανικό κατασκοπευτικό “έπιασε” το Ιράν

Ένα αμερικανικό, μη επανδρωμένο, κατασκοπευτικό αεροσκάφος εντόπισε το Ιράν στον εναέριο χώρο του, όπως ανακοίνωσε.

Όπως αναφέρουν οι Φρουροί της Επανάστασης, στον ιστότοπό τους "Sepahnews.ir", "ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τον Περσικό Κόλπο με σκοπό την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών καταλήφθηκε τις τελευταίες ημέρες χάρη στο σύστημα ελέγχου των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης", μετά την είσοδό του "στον εναέριο χώρο" του Ιράν.

Στην ανακοίνωση αυτή πάντως δεν δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το πότε ακριβώς, πού ακριβώς και υπό ποιες συνθήκες έγινε η "κατάληψη" αυτή.

Ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των Πασνταράν, ο στρατηγός Αλί Φανταβί, διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος ήταν ένα μικρό UAV, τύπου ScanEagle, προσθέτοντας ότι "γενικά" τα αεροσκάφη αυτού του τύπου "απονηώνονται από μεγάλα (πολεμικά) πλοία".

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φέρεται να παρουσιάζεται το αεροσκάφος, φωτεινού γκρι χρώματος, που φαινομενικά είναι άθικτο. Στις εικόνες αυτές ήταν εμφανής μια επιγραφή που ανέφερε "Θα ποδοπατήσουμε τις ΗΠΑ" στα αγγλικά.

"Το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος καταλήφθηκε και το προσγειώσαμε άθικτο", δήλωσε ο Ισμαήλ Κοσαρί, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ιρανικής βουλής, τον οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ιράν υποστηρίζει ότι κατέλαβε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αμερικανικό αεροσκάφος εντός της επικράτειας του, μετά την θεαματική αναχαίτιση -στις 4 Δεκεμβρίου 2011- ενός μεγάλου κατασκοπευτικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενός RQ-170 Sentinel που εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών στο ανατολικό Ιράν.

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι απώλεσαν οποιοδήποτε τέτοιο αεροσκάφος. "Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει καταμετρήσει όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν στη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν έχουμε καταγράψει καμιά απώλεια αεροσκάφους ScanEagle", δήλωσε εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Μπαχρέιν, διαψεύδοντας όσα ανέφεραν οι Ιρανοί αξιωματούχοι.