Τα πυρηνικά του Ιράν και πάλι στο τραπέζι

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του συμβουλίου κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) θα βρεθεί και πάλι το αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα 35 μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών θα έχουν διήμερες, κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας, η Τεχεράνη είναι πλέον πλήρως εφοδιασμένη με συσκευές φυγοκέντρισης στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Φόρντο (κεντρικό Ιράν).

Παρά τις αυστηρότατες κυρώσεις από τη Δύση, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη θα "συνεχίσει τον εμπλουτισμό".

"Εξαιτίας της απουσίας πλήρους συνεργασίας των ιρανικών αρχών, η ΙΑΕΑ δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν όλα τα πυρηνικά υλικά στο Ιράν χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς", τονίζεται στην έκθεση της ΙΑΕΑ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ΙΑΕΑ αναμένεται να επαναληφθούν στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη. Στόχος είναι η σύναψη συμφωνίας που θα παρέχει στους παρατηρητές της υπηρεσίας αυτής μεγαλύτερη πρόσβαση σε τοποθεσίες, άτομα ή έγγραφα, επιτρέποντάς τους να επαληθεύσουν ζητήματα που τίθενται στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2011.

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν παρουσίασε την Τετάρτη, δύο νέα υποβρύχια και δύο πολεμικά πλοία εκτόξευσης πυραύλων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Τα δύο υποβρύχια κλάσης Ghadir και τα πολεμικά σκάφη τύπου Sina-7, μαζί με δύο επιδιορθωμένα hovercrafts, εντάχθηκαν επισήμως στο ιρανικό Ναυτικό, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο επικεφαλής του ναυτικού Χαμπιντολάχ Σαγιαρί.

Τον περασμένο Ιούνιο το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τεχνογνωσία που διαθέτει, για τον σχεδιασμό πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, που θα βοηθήσουν το ναυτικό της Τεχεράνης να έχει παρουσία στα διεθνή ύδατα με αποστολές μακράς απόστασης.

H κατασκευή των υποβρυχίων έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, καθώς και οι δύο θεωρούν ότι πρόκειται για απειλή κατά της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι είναι πλέον αυτάρκης, έχοντας τη δυνατότητα να κατασκευάσει όλα τα είδη των πολεμικών πλοίων, και επιμένει ότι σκοπός του είναι, να γίνει στρατιωτική δύναμη μόνο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.