Παραμένει χωρίς υπουργό Άμυνας το Αφγανιστάν

Το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν απέρριψε τον διορισμό νέου υπουργού Άμυνας ο οποίος τέθηκε σε ψηφοφορία χθες, αφήνοντας τον θώκο κενό, κάτι που πλέον διαρκεί εννιά μήνες, την ώρα που κυβερνητικές δυνάμεις έδιναν μάχες με Ταλιμπάν μόλις 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας.

Η αποτυχία του προέδρου Άσραφ Γάνι να διορίσει πλήρη κυβέρνηση αφότου ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλούς Αφγανούς και διεθνείς εταίρους. Η χθεσινή ψηφοφορία είχε χαρακτηριστεί σημαντική δοκιμασία για την επιρροή του ιδίου και της κυβέρνησής του στο κοινοβούλιο.

Καθώς ο στρατός του Αφγανιστάν παραμένει χωρίς πολιτική ηγεσία, οι Ταλιμπάν έδιναν μάχες με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Ουάρντακ, περίπου 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, ανέφερε ο κυβερνήτης της σε ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 24 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες που άρχισαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι μάχες συνεχίζονταν χθες.

Η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί σε όλη τη χώρα και παρατηρητές επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς οι αντεγκλήσεις στους κόλπους της για τη νομή θέσεων-κλειδιών συνεχίζεται, τη στιγμή που η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σταδιακά περιορίζεται.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν (Ρεπουμπλικανός, Αριζόνα), ο οποίος επισκέφθηκε την Καμπούλ χθες, επισήμανε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι οι επιθέσεις των Ταλιμπάν αυξάνονται και έκρινε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν περισσότερο από όσο σχεδιάζεται στη χώρα, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ισλαμιστές να κερδίσουν έδαφος.

Στο Αφγανιστάν σήμερα είναι ανεπτυγμένοι περίπου 9.800 άνδρες του στρατού των ΗΠΑ, από περίπου 100.000 το 2011. Στην πλειονότητά τους εκπαιδεύουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, όμως μονάδες αρκετών χιλιάδων ανδρών συνεχίζουν να εμπλέκονται σε μάχες.

"Η απόσυρση με βάση το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια τραγωδία και, κατά την άποψή μου, μια ευκαιρία για τους Ταλιμπάν να κερδίσουν και να επιτύχουν στο Αφγανιστάν", τόνισε ο Μακέιν.

Βάσει των τρεχόντων σχεδιασμών, οι ΗΠΑ θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν, διατηρώντας μόνο μια φρουρά στην πρεσβεία τους στην Καμπούλ περί τα τέλη του 2016.

Ο Μοχάμεντ Μασούμ Στανικζάι έλαβε 84 από τις 107 ψήφους που απαιτούνταν για τον διορισμό του. Οι ψηφίσαντες ήταν 231.

Ο Στανικζάι, πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, είχε διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας στα τέλη Μαΐου, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του στρατού την ώρα που οι περισσότερες ξένες μάχιμες δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από τη χώρα και οι Ταλιμπάν ανακτούν εδάφη.

Ο πρώτος διορισμός νέου υπουργού Άμυνας είχε απορριφθεί από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Ο δεύτερος διορισθείς αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν διεξαχθεί ψηφοφορία.