Αίγυπτος: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιβλέψει το δημοψήφισμα

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου συντάγματος της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Επικαλούμενο αξιωματούχους, το πρακτορείο αναφέρει ότι το συμβούλιο, που είναι το ανώτατο όργανο της δικαστικής εξουσίας στην Αίγυπτο, θα αναθέσει σε δικαστές να επιβλέψουν την ψηφοφορία, παρά τη χθεσινή έκκληση της Ένωσης Δικαστών προς τα μέλη της να μην εποπτεύσουν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ένωση Δικαστών έχει επικρίνει έντονα το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι και το οποίο διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του.

Η συντακτική επιτροπή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο συντάγματος, το οποίο επικρίνεται για την απουσία προστασίας ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στα μέλη του να αποφασίσουν αν θα πρέπει να διαλυθεί η συντακτική επιτροπή.