Αίγυπτος: Πεδίο μάχης η Ταχρίρ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης το "παρών" σε μια ογκώδη διαδήλωση στο Κάιρο κατά του προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι και με αφορμή την απόφασή του να διευρύνει τις εξουσίες του.

Νωρίτερα, οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ταχρίρ μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας πολίτης,ηλίκιας περίπου 50 ετών έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ είχε εισπνεύσει αρκετή δόση από δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να απωθήσουν το πλήθος.

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και εκείνοι απάντησαν με ρίψη χημικών.

Στο μεταξύ, αρκετοί είναι αυτοί που από την περασμένη Παρασκευή έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με αίτημα να αποσυρθεί το επίμαχο διάταγμα.

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Μόρσι συναντήθηκε με τους δικαστές και, υπό το βάρος των κινητοποιήσεών τους, αναγκάστηκε να υποχωρήσει μερικώς συμφωνώντας μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα "εθνικής κυριαρχίας" να μην  μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν αρχικά καλέσει σε διαδήλωση υπέρ του προέδρου σε μια άλλη συνοικία του Καΐρου, ματαίωσαν τη συγκέντρωση -  εξηγώντας πως θέλουν να αποφύγουν τις εντάσεις.