Αίγυπτος: Υποχωρεί ο Μόρσι

Σε μια υποχώρηση μπροστά στην αιματηρή πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών προχώρησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι,μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους δικαστές της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Μόρσι αποδέχτηκε την πρόταση συμβιβασμού των δικαστών η οποία ορίζει ότι μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα "εθνικης κυριαρχίας" δεν θα μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Ο Μόρσι πυροδότησε έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης  και πολυπληθείς διαδηλώσεις με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, μετά την απόφασή του την  περασμένη Πέμπτη, να ενισχύσει  τις εξουσίες του.

Λίγο πριν από τη συνάντηση του προέδρου με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στο επίμαχο διάταγμα του Μόρσι, ο εκπρόσωπός του, Γιάσερ Άλι, δήλωσε πως "ο πρόεδρος Μόρσι είναι πολύ αισιόδοξος ότι οι Αιγύπτιοι θα αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση όπως έχουν αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις".

Από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ένα από τα στελέχη της, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε τη Δευτέρα "καθαρά και ξάστερα" την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "αλ Μάσρι αλ Γιουμ" είπε πως "δεν θα υπάρξει συμβιβασμός καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πρόεδρο που επιβάλει μια δικτατορία".

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 444 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και σε αντιτιθέμενους στον Μόρσι στις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα  τις τελευταίες ημέρες.

Το ένα θύμα ήταν ένας 15χρονος, μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην πόλη Νταμάνχουρ, στο Δέλτα του Νείλου, από επίθεση που σημειώθηκ την Κυριακή σε γραφείο του κινήματος αυτού, το οποίο υποστηρίζει τον Μόρσι, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άλλο θύμα.

Τη Δευτέρα  χιλιάδες άνθρωποι συνέρευσαν στην πλατεία Ταχρίρ για να παρευρεθούν στην κηδεία του Γκάμπερ Σάλαχ,ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα κοντά στην πλατεία Ταχρίρ σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με την αστυνομία κατά την πρώτη επέτειο των φονικών συγκρούσεων που είχαν γίνει στο ίδιο μέρος πέρυσι κατά της στρατιωτικής μεταβατικής εξουσίας.

Την ίδια ώρα διαδηλωτές πραγματοποιούν από την Παρασκευή καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Ταχρίρ. Ωστόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποφάσισε να αναβάλλει τη διαδήλωση που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την Τρίτη στο Κάιρο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ταραχές, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης που προέρχεται από την ισλαμική οργάνωση.