Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος

Εκρηκτικό το σκηνικό στην Αίγυπτο τις τελευταίες ώρες, ένα χρόνο μετά τις βίαιες συγκρούσεις και την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η απόφαση του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, να αναλάβει και τη δικαστική εξουσία, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Καθιστική διαμαρτυρία άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου οι αντιπολιτευόμενοι στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, με αίτημα να ανακαλέσει την απόφασή του.

Μέχρι στιγμής 26 κινήματα και πολιτικά κόμματα έχουν δεχθεί να μετάσχουν στην καθιστική διαμαρτυρία, δήλωσαν οι διοργανωτές της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία της “Μουσουλμανικής Αδελφότητας”, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, στο Κάιρο, τη Σουέζ, την Ισμαϊλίγια και το Πορτ Σάιντ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρεια όπου ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος, και αφού πέταξε στο δρόμο καρέκλες και βιβλία τα πυρπόλησε, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία.

Στο Κάιρο και συγκεκριμένα στην πλατεία Ταχρίρ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν με αίτημα  την παραίτηση του Μόρσι. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψη δακρυγόνων για να διαλύσουν το μαινόμενο πλήθος.

Την ίδια ώρα υποστηρικτές του προέδρου συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο βόρειο Κάιρο και φωνάζουν συνθήματα υπέρ της απόφασής του.

Ο ίδιος ο Μόρσι δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι για το καλό όλων των Αιγυπτίων.

“Είμαι (πρόεδρος) όλων των Αιγυπτίων. Δεν θα μεροληπτήσω εναντίον κανενός γιου της Αιγύπτου”, δήλωσε στους οπαδούς του και υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στο δρόμο “της ελευθερίας και της δημοκρατίας”.
  
“Η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική σταθερότητα και η οικονομική σταθερότητα είναι αυτό που επιθυμώ και γι' αυτό εργάζομαι”, επεσήμανε ο Μόρσι και απευθυνόμενος στους αντιπάλους του είπε: “Η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο δεν με ανησυχεί, αλλά πρέπει να είναι πραγματική και δυνατή”.

Παρέμβαση της ΕΕ για τη δημοκρατία

Να σεβαστεί “τη δημοκρατική διαδικασία” μετά το χθεσινό διάταγμά του με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του, κάλεσε τον Μοχάμεντ Μόρσι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  
“Είδαμε την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Μόρσι. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η δημοκρατική διαδικασία να ολοκληρωθεί βάσει των δεσμεύσεων των αιγυπτιακών αρχών σχετικά με τον διαχωρισμό των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και τη διοργάνωση δημοκρατικών βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.