Σκόπια: Την παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ζητά η αντιπολίτευση

Την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και την έναρξη των διαδικασιών για το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές ζήτησε πριν από λίγο ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, στα Σκόπια.

Ο κ.Ζάεβ ζήτησε ακόμη την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα των Σκοπίων, Μάρκο Ζβίρλεφσκι και της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της χώρας, η οποία, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, μετατράπηκε σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης και του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι στη μεταβατική κυβέρνηση που ζητά να σχηματιστεί δεν πρέπει να συμμετάσχει κανένα πρόσωπο που εμπλέκεται σε παράνομες και εγκληματικές ενέργειες.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει μία δημόσια, διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών συνομιλιών, το οποίο επί ένα μήνα καταγγέλλει η αντιπολίτευση, στην οποία, όπως είπε, πρέπει να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ.Ζάεβ κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων Σάσο Μιγιάλκοφ ( ο οποίος είναι πρώτος εξάδελφος του Ν.Γκρούεφσκι) για δημιουργία παρακράτους και καταπάτηση της συνταγματικής τάξης και κάθε έννοιας ελευθερίας στη χώρα.

"Το καθεστώς του Γκρούεφσκι έχει πλέον τελειώσει. Τον καλώ να μην διανοηθεί να δημιουργήσει επεισόδια στη χώρα και να προσπαθήσει να διχάσει τους πολίτες. Μην τυχόν και διανοηθεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της χώρας" σημείωσε ο κ.Ζάεβ. ενώ διαμήνυσε ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με ανάλογες συγκεντρώσεις.

Ο κ.Ζάεβ προχώρησε στη διατύπωση των αιτημάτων αυτών στο τέλος εκδήλωσης του κόμματος του σε συνεδριακό κέντρο των Σκοπίων, το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από 2.000 πολίτες και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι τόσοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου παρακολούθησαν, μέσω γιγαντοοθόνων, τις νέες αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες και ήταν οι πιο "συνταρακτικές" μέχρι τώρα.

Η αντιπολίτευση παρουσίασε πληθώρα τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών , κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, από τις οποίες προκύπτουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, που θέτουν εν αμφιβόλω τη νομιμότητα τους.

Οι αποψινές αποκαλύψεις του κ. Ζάεβ είναι οι όγδοες στη σειρά, στη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών σχετικά με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει τη χώρα. Η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει μέχρι στιγμής ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 100 δημοσιογράφων της χώρας, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Την ώρα που ξεκινούσε η εκδήλωση αυτή της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη κατά του Ζόραν Ζάεβ, μετά από καταγγελία ιδιώτη, που ισχυρίστηκε ότι ο κ. Ζάεβ του ζήτησε, στα τέλη του 2013, ποσό 200.000 ευρώ για να αποκτήσει έκταση στην πόλη Στρούμιτσα, όπου είναι δήμαρχος. Ο κ.Ζάεβ απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι και η αστυνομία προσπαθούσαν, επί ένα ολόκληρο χρόνο, μέσω του συγκεκριμένου ιδιώτη,τον οποίο κατονόμασε, να του στήσουν παγίδα. Ο Ζόραν Ζάεβ συμπλήρωσε ότι το πρωί κατήγγειλε στην αστυνομία τον ιδιώτη αυτό.