Σκόπια: Πολιτικός σεισμός από υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων SDSM, Ζόραν Ζάεβ, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για παράνομες, μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών της χώρας.

Ο Ζάεβ ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας, μεταξύ αυτών του ίδιου, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο Ζάεβ, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του το απόγευμα, παρουσίασε 11 τηλεφωνικές συνομιλίες από παρακολουθήσεις και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες. Στο ηχογραφημένο υλικό ακούγονται τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου με την αντιπρόεδρο του κόμματος του, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, με δημοσιογράφους, ακόμη και με την ανήλικη κόρη του. Ακόμη, παρουσίασε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, και του υπουργού Οικονομικών Ζόραν Στάβρεσκι, οι οποίοι θεωρούνται από τους στενότερους συνεργάτες του Γκρούεφσκι.

Ο Ζάεβ ισχυρίστηκε ότι οι υποκλοπές αυτές από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας διεξήχθησαν κατόπιν εντολής του Γκρούεφσκι και του επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος είναι πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το υλικό με τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών περιήλθε στην κατοχή του από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Οι αποκαλύψεις αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται στον απόηχο της αποκαλούμενης υπόθεσης "Πραξικόπημα", στο "στόχαστρο" της οποίας βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεβ και η οποία προκαλεί αναταραχή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η αστυνομία της χώρας, στο πλαίσιο επιχείρησης της με την κωδική ονομασία "Πραξικόπημα", έχει συλλάβει πέντε άτομα, ενώ στον Ζάεβ απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας (την οποία οι αρχές των Σκοπίων δεν κατονομάζουν), έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.