Σε λίγες ημέρες η εκτέλεση των Αυστραλών θανατοποινιτών

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζούλι Μπίσοπ, δήλωσε σήμερα ότι υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση της Ινδονησίας για ανταλλαγή κρατουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει τη ζωή δύο Αυστραλών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η εκτέλεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις των Μιουράν Σουκουμαράν 33 ετών και Άντριου Τσαν 31 ετών, έχουν επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού οι εκκλήσεις για ακύρωση των εκτελέσεων από την πλευρά της Αυστραλίας έχουν απορριφθεί από την ινδονησιακή κυβέρνηση. Οι δύο Αυστραλοί είναι μεταξύ των 11 ανθρώπων που αναμένεται να εκτελεστούν εντός ολίγων ημερών στο νησί-φυλακή Νουσακάμπανγκαν.

Η Μπίσοπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είχε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας. «Έθεσα το γεγονός ότι στις φυλακές της Αυστραλίας βρίσκονται Ινδονήσιοι κρατούμενοι και αν ήταν δυνατή η ανταλλαγή κρατουμένων, ή η μεταφορά αυτών», δήλωσε η Μπίσοπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Ζήτησα την αναστολή των προετοιμασιών για τις εκτελέσεις των Σουκουμαράν και Τσαν, ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου οι αξιωματούχοι να εξετάσουν αυτές τις προτάσεις».

Εχθές, οι δύο Αυστραλοί μεταφέρθηκαν από τις φυλακές που κρατούνταν, στο νησί Νουσακάμπανγκαν όπου και πραγματοποιούνται οι εκτελέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, δήλωσε ότι είχε κάνει έκκληση να έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντοντο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Γουιντόντο δήλωσε ότι οι εκτελέσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα, αλλά όχι αυτή την εβδομάδα.

"Σε λίγες ημέρες" θα ανακοινώσει ο εισαγγελέας την ημερομηνία εκτέλεσης των 11 καταδικασθέντων σε θάνατο

Ο γενικός εισαγγελέας της Ινδονησίας θα αποφασίσει εντός ολίγων ημερών για την ημερομηνία εκτέλεσης των περίπου 11 καταδικασθέντων σε θάνατο--κυρίως ξένων υπηκόων-- ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Θα ανακοινωθεί αργότερα. Μέσα σε λίγες μέρες, αλλά σίγουρα όχι σήμερα", είπε ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα Τόνι Σποντάνα στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πότε θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.