Καναδάς: Δικαστής διέταξε την αποπομπή του δημάρχου του Τορόντο

Να εγκαταλείψει τα καθηκοντά του κλήθηκε τη Δευτέρα ο δήμαρχος του Τορόντο στον Καναδά, Ρομπ Φορντ, αφότου ένας δικαστής έκρινε ότι είχε καταπατήσει το νόμο περί σύγκρουσης συμφερόντων, αρνούμενος να πληρώσει χορηγίες που είχε ζητήσει για την ποδοσφαιρική του ομάδα.

Κατά την κρίση του δικαστή, ο Φορντ κακώς συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το πρόστιμο το οποίο έπρεπε να πληρώσει γιατί, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του, πήρε δωρεές για την ομάδα που προπονεί σε σχολείο.

Σύμφωνα με το δικαστή Τσαρλς Χάκλαντ, από το Ανώτατο Δικαστήριο της περιφέρειας του Οντάριο, ο Φορντ έδειξε "εκούσια τύφλωση" στο νόμο και δεν πρόκειται για ένα απλό, καλοπροαίρετο λάθος κρίσης.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί μέσα σε 14 ημέρες και ο Φορντ μπορεί να υποβάλλει έφεση, κάτι το οποίο ήδη ανακοίνωσε.

Ο δικαστής είπε ακόμα ότι ο Ρομπ ανέθεσε στους υπαλλήλους να στείλουν επιστολές χρησιμοποιώντας το λογότυπο του δήμου του Τορόντο και την ιδιότητα του ως δημάρχου για να ζητήσει δωρεές για την ποδοσφαιρική ομάδα. Ανάμεσα στους χορηγούς περιλαμβάνονται λομπίστες και μια εταιρεία που συνεργάζεται με το δήμο.

Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, κατηγόρησε την αριστερή αντιπολίτευση για την απόφαση και είπε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από τα περιστατικά που έχουν ρίξει στο ναδίρ τη δημοτικότητα του δημάρχου, μετά την εκλογή του το 2010.

Πάντως ο δικαστής δεν απαγόρευσε στον Φορντ να κατέβει και πάλι υποψήφιος, αν και σύμφωνα με το νόμο θα μπορούσε να του απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εκλογές μέχρι και για επτά χρόνια.

Πληροφορίες από Associated Press