Ινδονησία: Εντείνονται οι έρευνες για το “χαμένο” Airbus

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Airbus της εταιρίας AirAsia που χάθηκε την Κυριακή μεταξύ της Ιάβας και της Σιγκαπούρης.

Όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, αναμένεται να στείλουν το αντιτορπιλικό USS Sampson στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες.

Το πολεμικό πλοίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή αργά σήμερα, διευκρίνισε η αμερικανική διοίκηση του Στόλου του Ειρηνικού.

Το αντιτορπιλικό USS Sampson "στάλθηκε για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις έρευνας της πτήσης QZ8501 της AirAsia", επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Η Ινδονησία ζήτησε επίσημα τη βοήθεια των ΗΠΑ στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του Airbus, είχε αναφέρει νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έπειτα από αίτημα της Ινδονησίας, "ο αμερικανικός Στόλος του Ειρηνικού επέτρεψε στον 7ο στόλο να αναπτύξει το USS Sampson στην περιοχή των ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που πραγματοποιούσε την πτήση QZ8501 της AirAsia ώστε να βοηθήσει στις επιχειρήσεις", αναφέρει η αμερικανική διοίκηση του Στόλου του Ειρηνικού.

"Οι αρχές στην περιοχή συνεχίζουν να συντονίζουν τις έρευνες. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση της Ινδονησίας για να διαπιστωθούν πρόσθετες αεροπορικές και ναυτικές δυνατότητες που μπορούν να βοηθήσουν στις έρευνες".

Το USS Sampson που έχει τη βάση του στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, στις δυτικές ΗΠΑ, αναμένεται να αναπτυχθεί προσεχώς στον δυτικό Ειρηνικό, ανεξάρτητα από τις έρευνες για το Airbus.

Ο Τζέφρι Ράτκε, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ "έλαβαν τη Δευτέρα αίτημα για παροχή βοήθειας για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. "Εξετάζουμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στο αίτημα", δήλωσε επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε κανένας Αμερικανός στο Airbus Α320-200 που είχε αναχωρήσει την Κυριακή από τη Σουραμπάγια στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Οι αρχές της Ινδονησίας παραδέχθηκαν χθες ότι το αεροσκάφος που χάθηκε στην επικράτειά τους πιθανόν βρίσκεται "στο βυθό της θάλασσας", ενώ δεκάδες πλοία και αεροπλάνα συνεχίζουν τις έρευνες και η αγωνία κορυφώνεται για τους συγγενείς των 162 επιβαινόντων.

Η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία έχουν στείλει αεροπλάνα και πλοία για να μετάσχουν στις έρευνες.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που διαθέτουμε και την εκτίμηση σύμφωνα με την οποία ο υποτιθέμενος τόπος της συντριβής είναι στη θάλασσα, η υπόθεση είναι ότι το αεροπλάνο βρίσκεται στο βυθό", δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Μπαμπάνγκ Σοελιστίγιο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χάντι Τζαχζάντο, εκπρόσωπος του ινδονησιακού στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έρευνα επικεντρώνεται στο εξής σε μια λωρίδα που έχει σχηματιστεί από καύσιμα κοντά στο νησί Μπελιτούνγκ, στην περιοχή των ερευνών για το Airbus, στη Θάλασσα της Ιάβας. "Ελέγχουμε αν τα καύσιμα προέρχονται από το αεροσκάφος ή από πλοίο, καθώς το στενό αυτό είναι θαλάσσια δίοδος".

Ο ινδονήσιος αντιπρόεδρος Γιουσούφ Κάλα δήλωσε ότι τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στη θάλασσα δεν προέρχονται από το αεροσκάφος, απαντώντας σε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αυστραλιανό αναγνωριστικό αεροπλάνο είχε εντοπίσει κάτι.

"Η επιχείρηση στη θάλασσα δεν είναι εύκολη, ειδικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες", τόνισε προσθέτοντας ότι 15 πλοία και 30 αεροσκάφη μετέχουν στις έρευνες. "Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις έρευνες ούτε ορίζει χρονικό όριο για τη διάρκειά τους. Είναι σημαντικό να βρεθούν τα θύματα και το αεροσκάφος".