Κενάν Εβρέν: Δε μετανιώνω για το πραξικόπημα

Αμετανόητος εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία.

Καταθέτοντας, μέσω βιντεοδιάσκεψης την Τρίτη από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο  94χρονος Εβρέν φέρεται κατά το Reuters, να δήλωσε προς τους δικαστές ότι δεν μετανιώνει για το πραξικόπημα γιατί ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα από την αιματοχυσία που είχε κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
 
Η ιστορική δίκη των αξιωματικών που πρωτοστάτησαν στο πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία επαναλήφθηκε σήμερα με την πολυαναμενόμενη κατάθεση, μέσω βιντεοδιάσκεψης, των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του κακουργιοδικείου για λόγους υγείας.
   
Ο Εβρέν και ο παλαιότερα αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, δικάζονται από τις 4 Απριλίου.
   
Η κατάθεση μέσω βιντεοδιάσκεψης αποτέλεσε μία ιστορική πρωτιά για την τουρκική δικαιοσύνη. Τεχνικοί εγκατέστησαν οθόνες τηλεόρασης στην αίθουσα της δίκης, όπου έχει άδεια να παρίσταται μόνον ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων και θεατών.

Την ίδια ώρα περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το κακουργιοδικείο της τουρκικής πρωτεύουσας ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει αυστηρά τους πρώην δικτάτορες.

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα κομμάτων, θεσμικών οργάνων και εργατικών οργανώσεων να συμπεριληφθούν και αυτοί στην πολιτική αγωγή, θεωρούμενοι και αυτοί ως θύματα του πραξικοπήματος, διότι μετά την κατάλυση της επίσημης Πολιτείας καταργήθηκαν όλες οι θεσμικές εξουσίες. Μολαταύτα, κυριαρχεί σκεπτικισμός στους κύκλους των θυμάτων για το εάν και κατά πόσον θα βρουν δικαίωση στη δίκη.
   
Οι συνήγοροι των θυμάτων έχουν αξιώσει ο Εβρέν να τύχει της ίδιας μεταχείρισης που είχαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ή ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, οι οποίοι εξαναγκάσθηκαν να παραστούν στο δικαστήριο, ο πρώτος πίσω από κάγκελα και ο δεύτερος σε αναπηρικό καροτσάκι.