Αιματοκύλισμα πιστών σε τέμενος της Νιγηρίας

Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σήμερα στον περίβολο του κεντρικού τεμένους της πόλης Κάνο, όπου έχει την έδρα του ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους των μουσουλμάνων της Νιγηρίας, ο εμίρης του Κάνο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εβδομαδιαία προσευχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον 120 νεκροί και 270 τραυματίες. Οι ομάδες των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσπαθούν να μεταβούν σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής προκειμένου να μπορέσουν να εξακριβώσουν τον αριθμό των θυμάτων, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την επίθεση εξαπέλυσαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια του χάους που ακολούθησε τις εκρήξεις - τη στιγμή που οι πιστοί προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν - η αστυνομία άνοιξε πυρ, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο εμίρης Σανούσι Λαμίντο Σανούσι - ο οποίος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες να πάρουν τα όπλα εναντίον των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ - βρισκόταν στο εσωτερικό του τεμένους τη στιγμή της τριπλής επίθεσης.

Η σημερινή επίθεση έρχεται μία ημέρα μετά την βόμβα σε σταθμό λεωφορείων, που σκότωσε τουλάχιστον 40 πολίτες.

Παράλληλα, στην επίθεση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα η οργάνωση Μπόκο Χαράμ προκειμένου να καταλάβει την πόλη Ντάμασακ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, στα σύνορα με το Νίγηρα, έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και διέφυγαν στον Νίγηρα, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).