Ελπίδες για το τέλος της επιδημίας του AIDS

Αισιόδοξο μήνυμα για τη μάστιγα του AIDS δίνει η ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού (UNAIDS) που κάνει λόγο για εφικτό “τέλος” στην επιδημία χάρη στην καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα αλλά και την πρόληψη.
  
Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από το AIDS μειώθηκε ελαφρά το 2011, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε 1,7 εκατομμύριο (μείωση 5,6%) και τα νέα κρούσματα μειώθηκαν πέρυσι, πέφτοντας στα 2,5 εκατομμύρια (έναντι 2,6 εκατομμυρίων το 2010).  Κυρίως μειώθηκαν τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών (330.000 έναντι 370.000 το 2010) ενώ από το 2001 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 20%.

Η ετήσια έκθεση της UNAIDS, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στη Γενεύη, επισημαίνει ότι για τους ειδικούς του ΟΗΕ το τέλος της επιδημίας του AIDS "δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί".
  
Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του AIDS σημείωσε μια ελαφρά αύξηση πέρυσι, φτάνοντας τα 34 εκατομμύρια, έναντι των 33,5 εκατομμυρίων που ήταν το 2010.
  
"Παγκοσμίως υπολογίζουμε ότι το 0,8% των ενηλίκων στον κόσμο, ηλικίας 15 ως 49 ετών, ζει με τον ιό HIV, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών και των περιοχών όσον αφορά το βαθμό που έχουν πληγεί από την επιδημία", επισημαίνεται στην έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
  
Με χρονικό ορίζοντα το 2015, η UNAIDS υπολογίζει ότι θα χρειάζονται ετησίως από 22 ως 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του αγώνα κατά του AIDS.
  

Μεγαλύτερο θύμα της μάστιγας η Αφρική

Η Αφρική παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με σχεδόν έναν ενήλικα στους 20 να ζει με τον ιό HIV και να αντιπροσωπεύει το 69% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό παγκοσμίως.

Επίσης 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος από AIDS στην περιοχή αυτή του κόσμου και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των παιδιών που έχουν προσβληθεί από AIDS ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.
  
Η Ασία έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με σχεδόν 5 εκατομμύρια φορείς και 309.000 θανάτους.
  
Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 92.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011 και στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 7.000.
  

Σχετικά Tags
AIDS