ΗΠΑ προς Κίνα: Παίξτε με δίκαιους κανόνες στο εμπόριο

“Ξεκάθαρους κανόνες” στο... παιχνίδι του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων ζήτησε από τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο , ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Οι δυο ηγέτες είχαν συνάντηση στο περιθώριο συνόδου ηγετών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Καμπότζη.

Πολλάκις στο παρελθόν εμπορικές πρακτικές της Κίνας που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δε συνάδουν με τους όρους της ελεύθερης αγοράς, έχουν προκαλέσει τριγμούς μεταξύ των δύο κρατών με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Παράλληλα, μόνιμο σημείο διαμάχης αποτελεί και το κινεζικό νόμισμα για το οποίο οι ΗΠΑ ζητούν ανατίμηση.

“Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε για να εγκαθιδρύσουμε ξεκάθαρους "οδικούς κανόνες" για το εμπόριο και τις επενδύσεις” είπε στον Κινέζο πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ομπάμα επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με την Κίνα και τις χώρες της Ασίας.

Ο κ. Τζιαμπάο υπογράμμισε τις “διαφορές και τις διαφωνίες ανάμεσα” στις δυο χώρες αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν να επιλυθούν με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τόσο πολιτικών όσο και οικονομικών.

Η συνάντηση Ομπάμα και Τζιαμπάο γίνεται την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ, “καθαιρώντας” την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται η πρώτη χώρα- αγορά για τα κινέζικα προϊόντα.