Συνομιλίες εν μέσω ακατάπαυστων πυρών στη Γάζα

Ενώ η διεθνής κοινότητα προσπαθεί με αλλεπάλληλες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις να υπάρξει αποκλιμάκωση της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, τα πυρά δε σταματούν.

Η σύγκρουση στη Δυτική Όχθη μπαίνει πλέον στην έβδομη ημέρα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, μεταξύ αυτών και δεκάδες παιδιά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς τις δυο πλευρές να σταματήσουν οι εχθροπραξίες καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μόνο για τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 67 πύραυλοι από τα παλαιστινιακά εδάφη προσγειώθηκαν στο έδαφός του. Οι στόχοι που έχει πλήξει το Ισραήλ ξεπερνούν τους 1.500.

Προσωρινή αναστολή της χερσαίας επιχείρησης από το Ισραήλ

Μια ευκαιρία στην αιγυπτιακή διπλωματία αποφάσισε να δώσει το Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι αναβάλει προσωρινά τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

"Ελήφθη απόφαση για την προσωρινή διακοπή κάθε σχεδίου χερσαίας επίθεσης για να δοθεί μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, έπειτα από τη νυκτερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Συζήτησαν τόσο την εξέλιξη των διπλωματικών προσπαθειών, όσο και την στρατιωτική επιχείρηση", δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Οριακές συνομιλίες στη διεθνή κοινότητα

Ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και της Αιγύπτου επισκέπτονται την Τρίτη τα παλαιστινιακά εδάφη. Τη Δευτέρα το βράδυ ισραηλινή αντιπροσωπεία 9 κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης μετέβη στην Αίγυπτο να συζητήσει για κατάπαυση του πυρός. Δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση σχετικά με το περιεχόμενο της αιγυπτιακής πρότασης.

Η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Κατάρ έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Μετά τη συνομιλία που είχε στο Κάιρο με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση θα συνιστούσε μια “επικίνδυνη κλιμάκωση” που πρέπει να αποφευχθεί. Eντός των προσεχών ωρών o ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ θα μεταβεί και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, για συνομιλίες με το Βενιαμίν Νετανιάχουν ενώ θα μεταβεί και στη Ραμάλα. Όπως ανακοίνωσε όμως ο Λευκός Οίκος, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Χαμάς. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη κατατάσσουν τη Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εάν δεν υπάρξει κάποια πρόταση εντός της Τρίτης θα καταθέσει ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ωστόσο, πρόκειται για ακόμη ένα μπρα-ντε-φερ Ρωσίας- ΗΠΑ καθώς η Ουάσινγκτον θα ασκήσει βέτο σε ένα ψήφισμα το οποίο θα “στήνει στον τοίχο” το Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκεχειρίας, το θεωρεί όμως εξίσου πιθανό -όπως αναφέρει- με τη συνέχιση της σύρραξης.

Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία, μέσω εκλογών, στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 ενώ το Ισραήλ συνεχίζει το εμπάργκο στην περιοχή από το 2005.