Ισραηλινοί πύραυλοι κατά 1.350 στόχων στη Γάζα

Την πλέον αιματοβαμμένη νύχτα από την έναρξη των εχθροπραξιών έζησαν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 80 νεκροί Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί. Μόνον την Κυριακή περισσότεροι από 26 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού 80 στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας. Μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Χαμάς προς τα εδάφη του Ισραήλ. Ενώ από την Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησε ο νέος κύκλος εχθροπραξιών, περισσότεροι από 1.350 παλαιστινιακοί στόχοι έχουν δεχτεί πυρά.

Στην αυγή της 6ης ημέρας των συρράξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και έδωσε έγκριση για την επίταξη 75.000 εφέδρων.

Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός από τη διεθνή κοινότητα

Στη Γάζα θα μεταβεί την Τρίτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Γάζα των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου. Στην περιοχή θα μεταβεί και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αμρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, έχει προγραμματιστεί να μεταβεί αύριο στη Γάζα επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας.

Και το Πεκίνο καλεί "τις δύο εμπόλεμες πλευρές στη Γάζα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση". Ενώ η Κίνα τάχθηκε υπέρ της θέσης των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Μπαν Κι Μουν μεταβαίνει στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες για ειρήνευση στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ “θα έχει σοβαρές επιπτώσεις” και πως “ούτε η Αίγυπτος ούτε ο ελεύθερος κόσμος” θα δεχτούν να δοθεί συνέχεια.

Οξύνονται οι τόνοι στη Μέση Ανατολή

Μετά από tweet του Ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ φάνηκε μια αχτίδα φωτός για εκτόνωση της κρίσης, η οποία όμως πολύ γρήγορα έσβησε και η πολεμική ρητορική οξύνθηκε και πάλι.

Το Τελ Αβίβ πάντως τονίζει ότι οι ρίψεις πυραύλων από τη Χαμάς “πρέπει να σταματήσουν”.

Ενώ μετά το θάνατο μιας 10μελούς οικογένειας Παλαιστινίων, από “τεχνικό λάθος” -όπως το χαρακτήρισε το Ισραήλ-, η Χαμάς προειδοποίησε ότι “η σφαγή δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στερεύουν ενώ οι διακοπές ρεύματος διαρκούν ακόμη και 18 ώρες ημερησίως.

Οι βομβαρδισμοί από αέρος και θαλάσσης είναι οι πλέον έντονοι μετά από αυτούς της επιχείρησης με την κωδική ονομασία Συμπαγές Μολύβι που σάρωσε τη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008.

Και η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Πυλώνας Άμυνας συνεχίζεται...

Μόλις από τα ξημερώματα της Δευτέρας τουλάχιστον 8 άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.