Απαγόρευσαν σε ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ να ταξιδέψουν στο Πεκίνο

Τρεις... υπεραισιόδοξοι εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος Occupy Central - που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ - ξεκίνησαν σήμερα από την πόλη τους για να ταξιδέψουν στο Πεκίνο, με σκοπό να συνομιλήσουν απευθείας με την κινεζική ηγεσία για τα αιτήματά τους.
 
 
Δεκάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο κρατώντας τις χαρακτηριστικές- πλέον - κίτρινες ομπρέλες, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τους τρεις φοιτητές. Όμως, λίγο προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου και η τοπική αστυνομία τους ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν, επειδή οι σχετικές ταξιδιωτικές άδειες είχαν λήξει.
 
Βέβαια, σύμφωνα με τον ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, ελάχιστοι είχαν την ελπίδα ότι οι φοιτητές θα κατάφερναν πράγματι να φτάσουν στην κινεζική πρωτεύουσα και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Μάλιστα, το κύριο άρθρο της εφημερίδας Global Times, χαρακτηρίζει τους φοιτητές «αφελείς», καταλήγοντας ότι το κίνημά τους «Occupy Central» απέτυχε.
 
Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε πως, από το 2017, οι υποψήφιοι των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων -το Κίνημα της Ομπρέλας-  εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.