Διπλωματικός πυρετός για την πολύπαθη Γάζα

Ολοένα και αυξάνονται οι πιέσεις σε διεθνές επίπεδο για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, κατά συντριπτική πλειοψηφία Παλαιστίνιους.

Τις επόμενες μέρες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να τους ασκήσει πίεση για εκεχειρία στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του.

Νωρίτερα ο Μπαν είχε φτάσει στο Κάιρο για να εκφράσει την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Αίγυπτος για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο γγ  ΟΗΕ, αναμένεται να συναντηθεί το βράδυ της Δευτέρας με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ και την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μόρσι και το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι προτού αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Το βράδυ της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, στο οποίο μετέχουν οι κυριότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, συνήλθε για να εξετάσει την πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για εκεχειρία με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιθυμούσε την κατάπαυση του πυρός για 24 ή 48 ώρες, προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να επεξεργαστούν τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός.

Στο πλαίσιο των όρων αυτών το Ισραήλ θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα μιας άμβλυνσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε το ραδιόφωνο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ουσιαστικά είχαν σταματήσει επί περίπου δυόμισι ώρες πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, από την Καμπότζη όπου βρίσκεται, μίλησε τηλεφωνικά με τον Μόρσι στον οποίο επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η Χαμάς τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έκαναν έκκληση για άμεση παύση του πυρός  "προς το συμφέρον όλων".

Σε ανακοίνωσή τους “καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ, τις οποίες η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως” και παράλληλα τονίζουν ότι "στηρίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου" και άλλων χωρών καθώς και την αποστολή του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε αναμένεται να αναχωρήσει απόψε για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Την περιοχή επισκέφθηκε την Κυριακή και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς.

Το θέμα της Γάζας αναμένεται να συζητηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόταση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και της Ενωτικής Αριστεράς για συζήτηση και έγκριση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου.