Σε κλίμα έντασης και διχασμού η 10η επέτειος του θανάτου του Αραφάτ

Οι Παλαιστίνιοι τιμούν σήμερα τη 10η επέτειο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, εμβληματικής μορφής του αγώνα για την ανεξαρτησία, μέσα σε κλίμα έντασης και διχασμού, που εμπόδισε τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Ράμαλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν την κίτρινη σημαία της Φάταχ μέσα στη Μουκάτα, όπου τάφηκε ο Αραφάτ, μετά τον θάνατό του σε νοσοκομείο του Παρισιού την 11η Νοεμβρίου 2004. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από στελέχη του κόμματος, ενώ μπάντες, χορωδίες, παλαιστινιακές σημαίες και αντιπροσωπείες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετείχαν στις εκδηλώσεις.

Στην επετειακή ομιλία του, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς - και διάδοχος του Αραφάτ - κατηγόρησε τη Χαμάς ότι "σαμποτάρει και καταστρέφει το παλαιστινιακό σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης", αναφερόμενος στις εκρήξεις την Παρασκευή που είχαν στόχο σπίτια και οχήματα στελεχών του κόμματός του, Φάταχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπάς αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που πλέον συγκλονίζουν καθημερινά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν ότι θα γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. και δήλωσε ότι "οι Παλαιστίνιοι "θα υπερασπιστούν το Αλ Άκσα και τις (χριστιανικές) εκκλησίες απέναντι τους εποίκους και τους εξτρεμιστές".

Χαμάς: "Ψεύδη" και "προσβολές"

Ακριβώς αντίθετο ήταν το κλίμα στη Λωρίδα της Γάζας. Καμιά αφίσα και κανένα πορτρέτο του Αραφάτ δεν υπήρχε σε δημόσιο χώρο ενώ η εξέδρα όπου θα διεξαγόταν η εκδήλωση, έχει ακόμη τα σημάδια της έκρηξης της οποίας έγινε στόχος την Παρασκευή.

Απαντώντας στον Αμπάς, η Χαμάς κατήγγειλε τα "ψεύδη" και τις "προσβολές" του Παλαιστίνιου προέδρου σε βάρος της.

"Η ομιλία του Αμπάς είναι ένα κατασκεύασμα από ψεύδη, προσβολές και παραπληροφόρηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουσίρ αλ Μάσρι. "Αποδεικνύει τον δογματικό του χαρακτήρα τη στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται έναν γενναίο πρόεδρο. Η Φάταχ προσπαθεί με κατηγορίες να ρίξει στη Χαμάς την ευθύνη της αποτυχίας της διοργάνωσης της επετείου αυτής και να κρύψει την εσωτερική της κρίση".

Οι λεκτικές αυτές επιθέσεις και οι προσβολές, που διατυπώνονται στο πλαίσιο της 10ης επετείου από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, συνιστούν το σοβαρότερο επεισόδιο της έντασης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς, μετά τη συμφιλίωσή τους την περασμένη άνοιξη.

Παράλληλα σήμερα ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στη διάρκεια συγκρούσεων, πυκνώνοντας τους φόβους για επανάληψη των μεγάλων παλαιστινιακών εξεγέρσεων.