Σφοδροί βομβαρδισμοί και εκρήξεις στο κέντρο του Ντονέτσκ

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ - το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία - ενώ περισσότερα από δώδεκα όλμοι ακούστηκαν να εκρήγνυνται στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τους έριξε ή ποιος ήταν ο στόχος τους. Δημοσιογράφοι και διεθνείς παρατηρητές εντόπισαν άρματα μάχης χωρίς διακριτικά ενώ τα πυρά προέρχονται από περιοχές που ελέγχονται τόσο από τον ουκρανικό στρατό όσο και από τους φιλορώσους.

Σήμερα, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν –οι 3 στο χωριό Μπερεζόβε, νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ– και δέκα τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα ανατολικά της χώρας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών στις τάξεις του ουκρανικού στρατού σε 1.052 από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο έφηβοι έχασαν την ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν από οβίδα που έπεσε την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην αυλή του σχολείου τους ενώ πρισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επεσήμανε σήμερα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία κατηγορείται ότι έστειλε άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό στην περιοχή.

«Τα πυρά δεν έχουν σταματήσει, περισσότερους από δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ», της βάσης για την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Σεπτεμβρίου, όμως στην ουσία παραβιάζεται καθημερινά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού στη χώρα, Μάικλ Μποτσιούρκιβ,

Στο μεταξύ, το Κίεβο κατηγόρησε τους ξένους παρατηρητές ότι αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς. «Η Ουκρανία ανησυχεί για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεμονωμένα μέλη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ντονμπάς αποκάλυψαν πληροφορίες για τη θέση μονάδων του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι επικρίσεις αυτές γίνονται αφού ο ΟΑΣΕ έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα μια έκθεση για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στο Ντονέτσκ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν δύο έφηβοι. Η έκθεση δεν επέρριπτε την ευθύνη σε καμία από τις δύο πλευρές, όμως επεσήμανε ότι τα πυρά προήλθαν από τα βορειοδυτικά, την περιοχή όπου βρίσκονται τα ουκρανικά στρατεύματα.

Όμως και οι αυτονομιστές αντάρτες επέκριναν την αποστολή του Οργανισμού, αφού έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις, στις οποίες αναφέρει ότι στρατιωτικές οχηματοπομπές κινούνται δυτικά προς τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.