Μάχη με τον χρόνο για 70 αγνοούμενους ορειβάτες στα Ιμαλάια

Τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί από τις φονικές χιονοστιβάδες που χτύπησαν χθες, Τετάρτη, τα Ιμαλάια, στην πλευρά του Νεπάλ και συγκεκκριμένα στο ορεινό πέρασμα Θοράνγκ Λα της διαδρομής Αναπούρνα.

Περίπου 140 άνθρωποι, πεζοπόροι, ορειβάτες και ντόπιοι έχουν διασωθεί ενώ, οι αρχές έχουν στήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων, οι οποίοι πιθανόν ξεπερνούν τους 70.

Όμως, το έργο των σωστικών συνεργείων και των ελικοπτέρων εμποδίζουν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Στο Νεπάλ επικρατούν πολύ κακές καιρικές συνθήκες τις δύο τελευταίες ημέρες εξαιτίας του κυκλώνα Χουντχούντ που έπληξε τη γειτονική Ινδία.

Τα περισσότερα θύματα είναι ξένοι υπήκοοι ενώ στον απολογισμό περιλαμβάνονται και ντόπιοι χωρικοί.

Αρκετοί τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα του στρατού σε τοπικά νοσοκομεία, ενώ κάποιοι χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι η νέα αυτή τραγωδία στο Εβερεστ, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Στις 18 Απριλίου 2014, 16 Νεπαλέζοι οδηγοί σκοτώθηκαν από μια τεράστια χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων για την ασφάλεια των ορειβατών. Το χειρότερο δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νεπάλ σημειώθηκε το 1995 όταν σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 13 Ιάπωνες, από μια χιονοστιβάδα που έπεσε σε έναν καταυλισμό, κοντά στο Έβερεστ.