Πιστόριους: Κοινωφελή εργασία προτείνει ως ποινή η υπεράσπιση

Την επιβολή της ποινής του κατ' οίκον περιορισμού για τρία χρόνια και την προσφορά κοινωφελούς εργασίας πρότεινε σήμερα στο δικαστήριο ο επιτηρητής κοινωνικός λειτουργός του Όσκαρ Πιστόριους, κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας για τον καθορισμό της ποινής του παραολυμπιονική αθλητή, που δικάζεται για τον φόνο εξ αμελέιας της Ρίβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο αξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών, Τζόελ Μαρίνγκα, εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, αντίθετος στην φυλάκιση του παραολυμπιονίκη αθλητή. Δήλωσε ότι ο Πιστόριους ήταν όλο αυτό το διάστημα "συνεργάσιμος" γιαυτό θα πρέπει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια "σωφρονιστική επίβλεψη", το οποίο σημαίνει να εκτίσει την ποινή του σε κατ΄οικον περιορισμό. Πρότεινε επίσης ο κατηγορούμενος αθλητής να προσφέρει κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως το να σκουπίζει τους δρόμους έξω από τα μουσεία στην Πρετόρια. 

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ, ο οποίος πιέζει για μια μακρά ποινή φυλάκισης, χαρακτήρισε τις συστάσεις του κοινωνικού λειτουργού ως "σοκαριστικά ακατάλληλες". 

Νωρίτερα, στο δικαστήριο, η ψυχολόγος του Όσκαρ Πιστόριους, χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ως "έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα". 

Τον περασμένο μήνα ο Πιστόριους κρίθηκε από το δικαστήριο ένοχος για φόνο εξ αμελείας και όχι εκ προθέσεως και απαλλάχθηκε από τις κατηγορία της δολοφονίας. Έτσι, τώρα αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια στη φυλακή, παρόλο που η δικαστής μπορεί να αναστείλει την ποινή ή να επιβάλλει πρόστιμο.

Η απόφαση της προέδρου της έδρας Τοκοζίλε Μασίπα, επικρίθηκε έντονα από την οικογένεια του θύματος.  

Η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και η ανακοίνωση της τελικής ποινής του Πιστόριους αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Την τελική απόφαση για την ποινή θα την πάρουν οι ένορκοι, η εισήγηση όμως της δικαστού πιθανόν να λειτουργήσει θετικά.